Nieuws - 16 augustus 2002

Film

Film

"Blij dat het goed weer is", zegt Magda Tromp tevreden. De aankomend student van Diedenoort is ??n van de velen die dinsdagavond naar de Markt is gekomen om gratis naar de film te kijken. Het weer werkt inderdaad mee want het is 's avonds om negen uur nog best aangenaam. Het marktplein zit aan het kant van de terrassen vol met jonge mensen op allerhande banken en stoelen.

Het filmdoek hangt voor het stadhuis. Ook op de treden rond de kerk is het prima toeven. De stenen zijn nog warm na een zonnige dag. Aankomend eerstejaars Yvonne Paymans kijkt desondanks een beetje jaloers naar de mensen die wel stoelen en banken hebben meegenomen. "Ik had me natuurlijk kunnen voorbereiden op vanavond. Maar met genoeg wijn voel je gelukkig je kont ook niet", zegt Yvonne, wijzend op de fles goedkope witte bubbelwijn.

Jongens uit een studentenhuis in Renkum hebben voor vanavond van huis een oude stretcher meegenomen. Ze zijn niet voor de film gekomen maar voor de 'gezelligheid' en zitten met bier en een bakje knabbels wat naar de vrouwen te kijken. Klaas Bouwmeester blijkt zelfs een hekel aan films te hebben. "Ik denk trouwens niet dat ik straks de stretcher nog op de fiets mee terug neem", aldus Klaas.

Nienke Stein heeft zich met een blikje bier op wat truien in een winkelkarretje genesteld. Haar drie tuinstoelen zijn door huisgenoten in beslag genomen. "Ik heb geen idee welke film ik vanavond te zien krijg. Ik hoop maar dat ie leuk is."

Als om half tien de duisternis begint in te vallen start de film. Het wordt snel stil. Op de terrassen zit ook iedereen naar het scherm gedraaid. Zelfs achteraan, bij de fontein, is het geluid nog prima te horen. Het beeld is minder goed te zien voor drie jonge Wageningse meiden. Ze zitten op de grond. "De terrassen waren helaas al vol toen wij kwamen. Een stoel meenemen is zo'n gesleep en blijven staan werkte niet. Ik hoopte eigenlijk dat die mensen voor ons zouden gaan zitten", zegt Daphne Dammingh. Echt erg is het niet dat ze de film nauwelijks kan zien. Net als haar vriendinnen heeft ze hem thuis al eens gekeken. Daphne, strak blond haar en een donker gerande bril: "We komen natuurlijk ook kijken of we nog iets leuks tussen het publiek zien." Ze kunnen niet raden wie studeert en wie niet, maar het is wel leuk dat er studenten in Wageningen rondlopen, zegt Daphne. "Studenten maken Wageningen."

Wageninger Jeroen Tuinier kijkt met zijn broer staand naar de film. "Ik vind het wel gaaf dat hier mensen met bier, bankstellen en stoelen zo op de Markt film zitten te kijken. Dat zou vaker moeten. Ik voel me wel een beetje stom dat ik vanavond zelf niks heb meegenomen." Hij komt voor de gezelligheid en om een beetje slap te ouwehoeren met zijn oudere broer Marcel.

De film, Coyote Ugly, gaat over een mager meisje dat eigenlijk met door haar zelf geschreven liedjes op wil treden. Werk in een hippe, sexy bar en de angst om haar eigen liedjes ten gehore te brengen zorgen er voor dat het er een tijd lang niet van komt. Iedereen zit geboeid te kijken. Zoals het een Hollywood-film betaamt loopt het natuurlijk goed af. Als om half twaalf de aftiteling over het scherm begint te rollen staan er meteen mensen op. Met stoelen in de hand lopen mensen vlot de markt weer af. Stein heeft het de hele film volgehouden in haar winkelwagentje, maar zit nu nog wat na op een tuinstoel. Tweedejaars student Els Hegger hangt met haar Canadese nicht, Willem Basten en MSc-er Boudewijn van Schagen nog wat op twee oude zwarte banken die midden tussen alle mensen heeft gestaan. Willem trekt nog een blikje bier open en zegt dat hij het een 'puberistische' film vond. Daar kunnen zijn bankgenoten het mee eens zijn. Voor Boudewijn, die opgroeide in Nieuw Zeeland, hoort deze avond bij het in Nederland bestaande studentenleven. "Je kunt hier buiten je studie om veel mensen leren kennen," aldus Boudewijn. Een geslaagde avond dus. De Markt blijft bezaaid met blikjes, plastic zakjes en een stretcher achter. | Yvonne de Hilster, foto Guy Ackermans