Nieuws - 11 december 2008

FERME MANNENTAAL

De afgelopen maanden zijn in diverse artikelen en columns in Resource vrouwen en vrouwelijkheid aan de orde geweest. Moedig en slim, want de reputatie van de Wageningse vrouwen en hun vrouwelijkheid heeft decennia lang rond het vriespunt geschommeld. Gerichte en positieve berichtgeving geeft gestaag een beter imago, uiteraard in samenhang met bijbehorende gedragsverandering: de kapsalon in plaats van zelfgeknipt en de modeshop in plaats van zelfgebreid. Vooralsnog een succesvolle daadstelling.
Over mannelijkheid en in het bijzonder die van de Wageningse mannen hoor je eigenlijk nooit wat. Niets mis mee? Of te gevoelig misschien? De feiten zeggen helaas dit laatste. De laatste decennia is alles wat maar een beetje naar mannelijkheid riekte structureel uit Wageningen verbannen. Voetbal foetsie. De Wageningse berg is van bruisend mannenbolwerk verworden tot een armzalige zielloze plek. Nog eentje: het vrijheidsvuur, alias de paal van Bernard, het befaamde Wageningse zuilvormige kunstwerk. Komt er eindelijk een symbool met enige mannelijke allure, is het vuur al gedoofd voor het brandt. Slappe hap dus.
Tijd voor ferme Wageningse mannentaal. Kom met een mannelijkheidoffensief waar de hele aardkloot en onderzoekswereld van sidderen. Annexeer de Wageningse berg en verbrand daar ritueel alle linnen tasjes, witte sportsokken, net iets te korte broeken en vormeloze fleecevesten. En als het testosteron eindelijk door de aderen bruist, daal dan met de hele stoet via de Generaal Foulkesweg af naar de diepe kelders van het gemeentehuis waar het vrijheidvuur - de paal - met luide oerkreten wordt buitgemaakt.
En dan op naar de campus. Daar is de onthulling van het nieuwe WUR-standbeeld, The king of quality of life, pal voor Forum, door de male master himself: Bill Clinton. In een wolk van sigarendamp rijst het monument der mannen hemelhoog. En in de top, waar het vuur eeuwig brandt, kraait de haan ieder uur victorie over de campus: Wij houden van ons prachtige onderzoek, maar minnen bovenal het voetbal, het bier en de vrouwen.