Nieuws - 12 maart 2009

FEESTJURK

Het werd even stil toen Stephen Stearns opstond. De Yale-hoogleraar was gastspreker op ons verjaardagspartijtje. Na al het zwart-wit van orkestleden en Wageningse toga’s betrad met Stearns een bonte verschijning het podium. Knalrode toga met blauwe bies en gele strepen. Op zijn hoofd een rode baret - waar menig zwarte Piet trots op zou zijn - waaraan een geel kwastje bungelde.
Een ingehouden ‘oh nee toch’ ging door de zaal. Zou hij zich vergist hebben? Denkt hij dat we hier het Rembrandtjaar vieren? Hm. Het was vast een feestjurk. Speciaal voor de dies!
De gastspreker morde wel een beetje; hij moest 150 jaar darwinisme in 25 minuten stoppen. Hij vloog er dus door heen. Fokken en veredelen, dat is gerichte evolutie. Snel naar de toenemende resistentie tegen antibiotica: een rechtstreeks pleidooi voor behoud van genetische diversiteit. En waarom leidt een in Europa getest medicijn tot doden in Japan? Komt door our own biodiversity.
Stearns had tot slot nog een half minuutje over voor een compliment. Het was hem niet ontgaan dat sommige (Nederlandse) universiteiten bezuinigen op biologie. ‘Elke fatsoenlijk universiteit moet ervoor zorgen dat we evolutie doorgeven aan volgende generaties. Dat geldt net zo hard voor Groningen en Wageningen, waar evolutie goed onderwezen wordt, als voor Leiden, Utrecht, Oxford en New Haven.’ Dank u.
Dat je met evolutie alle kanten op kunt, lieten de andere sprekers zien. Zo sprong Marcel Dicke moeiteloos van Darwin naar communicatie door geuren. Mensen worden verliefd door geuren en planten roepen de hulp van insecten in met geuren. Dicke verhaspelde Dobzahnsky tot ‘nothing in biology makes sense except in the light of body odours.’
En de rector benadrukte dat de evolutietheorie voor Wageningen, universiteit van de Life Sciences namelijk, de belangrijkste doorbraak in de geschiedenis van de wetenschap is. Martin Kropff zag in Darwins erfgoed dus een aansporing om door te gaan met al het fantastische onderwijs en onderzoek aan Wageningen UR.
Evolutie is een mooi onderwerp omdat iedereen er uit kan halen wat ie eruit wil halen. Waarom is het eigenlijk geen boekenweekthema?