Nieuws - 29 mei 2008

Export potplanten via nieuwe netwerken

Netwerken van Nederlandse bedrijven in de potplantenindustrie willen samen nieuwe overslagstations opzetten in Oost-Europa om zo hun marktpositie te behouden. Het is een van de ontwikkelingen die deze week besproken worden op het achtste internationale Ketencongres.

Nederland telt veel potplantenkwekers en zeventig procent van de Europese handel in potplanten in Europa gaat nu nog via Nederland. Maar de concurrentie in het oosten van de uitdijende EU groeit. Om te voorkomen dat ze marktaandeel verliezen, zoals in de bloemen- en groentensector gebeurt, willen de Nederlandse bedrijven zelf uitbreiden in het buitenland.
Export naar Oost- Europa gebeurt nu echter nog niet efficiënt. In een groot project onder regie van Transforum waarin bedrijven en onderzoekers van Wageningen UR samenwerkten, kwam de sector tot een plan om dat te veranderen. In plaats van elk met een halfvolle vrachtwagen te rijden, en een eigen overslagpunt en koeling ter plekke te huren, gaan producenten, handelaren, veilingen en vervoerders samenwerken.
Een concreet idee is om samen hubs te gaan opzetten. Dat zijn overslagstations waarin de invoer van verschillende bedrijven gecombineerd wordt. De export wordt daardoor fors goedkoper. Bedrijfskundige dr. Emiel Wubben, die onderzoek deed in dit project, legt uit dat het niet betekent dat bedrijven minder gaan concurreren. ‘Door samen faciliteiten te delen kunnen ze juist beter onderling concurreren, en beter concurreren met nieuwe kwekers daar.’ Wubben en zijn collega’s onderzochten in wat voor soort netwerk de ondernemers zich het beste kunnen organiseren en hoe ze onderling afspraken kunnen maken zonder hun individuele vrijheid om te ondernemen te verliezen.
Het project van de potplantensector is één van de onderwerpen op de achtste Internationale Conferentie over Management in Agri-Food Ketens en Netwerken dat op donderdag 29 en vrijdag 30 mei gehouden wordt. De conferentie wordt om de twee jaar georganiseerd door de leerstoelgroep Bedrijfskunde.