Nieuws - 5 juni 2008

Evolueren mensen?

Wie zeventiende-eeuwse huizen bezoekt, stoot zijn hoofd. Dat komt omdat mensen toen een stuk kleiner waren dan nu. Hoe langer je terug gaat in de tijd, des te meer afwijkend zijn onze voorouders, totdat het spoor vaag wordt.
Maar hoe is het vandaag de dag? Evolueren wij nog? Het zal wel, hè, want kinderen zijn niet precies gelijk aan elkaar en aan hun ouders en sommigen planten zich meer voort dan anderen. Maar in welke richting? Dat hangt af van de selectiedruk.
U herinnert zich misschien nog mijn stukje over kippen, waarbij selectie op goed leggende individuen leidde tot een kaalpikorde, en selectie op goed leggende groepen tot ontspannen ‘leggen en laten leggen’. Ook bij mensen is er selectie op verschillende niveaus. Slechteriken winnen het van goedzakken, maar goede groepen winnen het van slechte groepen. Voetbalteams laten dat goed zien; een ploeg wint het van elf ego’s. Kijk zelf maar – heel misschien vindt u voetbal kijken wel het allerfijnste dat er is, in plaats van in één der laatste Resources lezen.
Terug naar het onderwerp. In welke richting evolueren wij? Worden we socialer, gemener, slimmer? Dat zal afhangen van op welk niveau de selectiedruk het sterkst is. Als Margaret Thatcher gelijk krijgt dat ‘there is no such thing as society, only individuals and families’ dan staat ons een moordende tijd te wachten, met misdaad als er alleen individuen blijken te zijn en eerwraak als er alleen families blijken te zijn.
Maar tot nu toe zijn we in de evolutie steeds beter geworden in het samenwerken in grote groepen van niet-familieleden. Dus wie weet gaat het zo door en zijn er meer ondernemers die samenwerken in netwerken, We-days in universiteiten, politieke partijen die binden, natuurrampen die verbroederen, en leiders die luisteren naar hun groep. Wie weet. Leiders die dat niet doen stoten hun hoofd.