Nieuws - 17 november 2011

Europese miljoenen voor Bisseling

Moleculair bioloog Ton Bisseling ontvangt 2,5 miljoen euro van de European Research Council. Met het geld wil hij de symbiose tussen vlinderbloemige planten en rhizobium-bacteriën verder ontrafelen.

Ton-Bisseling.jpg
De groep van Bisseling gaat zich richten op de Parasponia-boom, die stikstof uit de lucht haalt door een symbiose met stikstofbindende rhizobium-bacteriën. Nauwe verwanten van deze Parasponia, die jaren geleden werd ontdekt in Nieuw-Guinea, hebben die eigenschap niet. Door ze genetisch te vergelijken hopen de moleculair biologen het mechanisme achter deze symbiose te vinden. Als dat lukt, kan het mechanisme wellicht worden ingebouwd in landbouwgewassen. De meeste gewassen kunnen geen stikstof uit de lucht vastleggen en zijn dus afhankelijk van meststoffen in de bodem.
Rene Geurts, van de groep van Bisseling, is al bezig om de genomen van de Parasponia en een nauwe verwant in kaart te brengen. Daarna volgt de analyse van deze gegevens. Wetenschappers zoeken al zo’n honderd jaar naar het precieze mechanisme van stikstofbindende planten. Toevallig publiceerde Geurts gisteren net over dit onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.