Nieuws - 5 januari 2016

Energiesector kwetsbaar voor klimaatverandering

tekst:
Koen Guiking

De energiesector is niet alleen een belangrijke veroorzaker van klimaatverandering, maar zal zelf ook getroffen zal worden door de gevolgen ervan. Dat stelt een groep internationale onderzoekers.

Foto: Arturo Ramos

Door warmte en droogte, met als gevolg lagere rivierstanden en warmer water, kan er te weinig rivierwater beschikbaar zijn om thermische energiecentrales te koelen. Ook de energieproductie in waterkrachtcentrales kan in de problemen komen. Dat geldt niet voor slechts enkele centrales. Meer dan 60% van de centrales wereldwijd kan in de periode 2040-2069 te maken krijgen met periodes dat het de elektriciteitsproductie moet terugschroeven. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University en het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) in Oostenrijk in een nieuwe studie die 4 januari in Nature Climate Change verscheen.

In de studie, die is gebaseerd op simulaties van rivierafvoer, watertemperatuur en elektriciteitsproductie in de 21e eeuw, zijn gegevens over 24.515 waterkrachtcentrales en 1427 thermische elektriciteitscentrales verwerkt. Wereldwijd wordt 81 procent van de elektriciteit opgewekt met thermische centrales (op basis van kolen, gas, nucleaire energie, biomassa of geothermische energie) en 17 procent door waterkracht. Samen dus goed voor 98 procent van de elektriciteitsvoorziening.

Hoofdauteur Michelle van Vliet publiceerde in 2012 al in Nature Climate Change over het nakende probleem van gebrek aan koelwater in de VS en Europa. Eind 2012 promoveerde ze op dit onderwerp. Tegenwoordig is ze verbonden aan zowel Wageningen University als aan het Oostenrijkse IIASA.