Nieuws - 19 maart 2009

EN WE NOEMEN HEM...

Het is natuurlijk poepsjiek om gebouwen op de campus te vernoemen naar Griekse en Romeinse mythologie of idioom. Zo hebben we al Lumen, Gaia, Atrium, Atlas, Forum, Radix en Vitae.
Drie namen heeft een commissie nu voorgesteld voor het tweede onderwijsgebouw: Forum II, Orion of Agora.
Forum II zou jammer zijn. Dan is het alsof je geen naam hebt kunnen verzinnen. En die naam is bovendien een beetje lullig voor dat nieuwe gebouw. Dat wordt namelijk hoger zijn oudere broer Forum.
Orion dan. Ik denk dan direct aan de nachtelijke hemel tijdens zomervakanties. Het bekende sterrenbeeld is vernoemd naar een jager uit de Griekse mythologie. Hij werd per ongeluk gedood door zijn liefje Artemis. Ook een beetje sneu.
Agora schikt nog het best. Een agora is een centraal openbaar plein in een oud-Griekse stad. Het volk kwam er bijeen om te vergaderen. Dat past wel bij Forum, dat verwijst ook naar een plein waar het volk samenkomt.
Maar de term doet weinig recht aan de kenmerken van het pand. Dat is zo mooi aan Atlas en Gaia – dat zijn namen die passen bij onderzoek aan klimaat en ecologie.
We weten inmiddels wat het tweede Forum typeert. Het is voor onderwijs, is flexibel in te delen en is zuinig met energie. Daarom wordt het gebouw zo ten opzichte van de zon geplaatst dat het optimaal verwarmd wordt.
Icarus! Die richtte zich ook op de zon. Totdat zijn vleugels smolten en hij aan hoogmoed ten onder ging. Hm. Je ziet de krantenkoppen al voor je, als de studentenaantallen teruglopen en het dure nieuwe onderwijsgebouw leeg blijft.
Helios dan? Zonnegod uit de Griekse myhologie. Hij was de heerser van de nieuwe dag, dat past wel bij een opleidingsinstituut voor studenten. En Helios reed iedere dag met zijn zonnewagen langs de hemel om ons licht te brengen. En licht is – fotosynthese! – noodzakelijk voor het (meeste) leven. Sluit naadloos aan bij het Wageningse thema: for quality of life.
Zo’n naam moet je een paar keer herhalen. Helios, Helios, Helios. Forum, Atlas, Helios. Moet kunnen!