Nieuws - 11 mei 2017

Elektrisch vissen op de tocht

tekst:
Tessa Louwerens

De vergunningen voor elektrisch vissen staan op de tocht. Een voorstel van de Europese Commissie om pulsvissen in de Noordzee onder voorwaarden toe te staan, stuitte op bezwaren van meerdere EU-lidstaten.

Foto: Oscar Bos

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) is ‘buitengewoon teleurgesteld’,  zo laat hij weten in een reactie  aan de Telegraaf. De Tweede kamer wil dat de staatsecretaris vandaag in Brussel tegen het EU-voorstel stemt dat Nederland slechts 5% van de vloot mag inzetten voor elektrisch vissen. 

Pulsvissen in het vissen met behulp van stroomstootjes. Deze manier van vissen ploegt de bodem minder om, verbruikt minder brandstof en resulteert in minder CO2-uitstoot. Zo op het eerste gezicht lijkt het een goed alternatief voor de traditionele boomkorvisserij, waar met zware wekkerkettingen over de bodem wordt gesleept. Toch is nog onvoldoende bekend over de lange termijn effecten van pulsvissen.

Daarom is begin 2016, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, een grootscheeps onderzoeksproject gestart om de lange-termijn effecten van pulsvisserij in de Noordzee in kaart te brengen. ‘Met het onderzoek willen we voorspellen welke gevolgen pulsvissen op grote schaal heeft, vertelt projectleider Adriaan Rijnsdorp van Wageningen Marine Research.

Tot 2020 hebben 84 Nederlandse kotters ontheffing om onderzoek te doen naar de effecten van pulsvissen. Als de plannen dan niet worden gewijzigd, mag daarna nog maar 5 procent van de vloot gebruik maken van de pulsvistechniek.

Van Dam laat weten dat hij zich er voor zal inzetten dat pulsvissen alsnog wordt toegelaten, als uit het onderzoek blijkt dat het niet schadelijk is voor het zeeleven en het ecosysteem.

Meer weten over pulsvissen en het onderzoek? In de Resource van vandaag staat een uitgebreid artikel over dit onderwerp.

Lees het hele artikel hier: