Nieuws - 24 april 2014

Eitje tikken

U heeft ze vast met Pasen gegeten; eieren. Een ei is bijzonder voedzaam. Maar het is meer dan voedzaam. Een ei is ook een belofte, een nog te ontwikkelen dier, een symbool van de wederopstanding van het leven. De link met Pasen is snel gelegd. Vruchtbaarheid verpakt in een laagje kalk.

Als kippenboerenzoon houd ik altijd een paar kippen. Toen ik weer nieuw kippen kocht voor 5 euro per stuk, zei mijn zevenjarige zoon: ‘Papa, dat kan niet, het heeft een hart, het leeft, je kan er mee knuffelen, het maakt eieren, dat past niet in 5 euro. Dat is veel te weinig!’ Een kind begrijpt vaak beter dan een volwassene wat de waarde van iets is. Een kind kan zich nog verwonderen over het leven.

In een liberale markt wordt de prijs van een ei bepaald door vraag en aanbod. Alsof het een schoen is of een auto. Voor dat soort materiële dode dingen is dat best, maar voor een levend ei? Wat is de waarde van de niet materiële, eigenschappen van een ei? De meeste consumptie eieren zijn onvruchtbaar. Ga je er drie weken op zitten; er komt niets uit. Er zijn boeren die hanen bij hun legkippen houden, voor de rust en voor het welzijn. Die eieren zijn wel vruchtbaar. Sommige mensen beweren dat de voedingswaarde van een bevrucht ei meer is dan van een onvruchtbaar ei. Een vruchtbaar ei kan levenskracht doorgeven, een onvruchtbaar ei niet. Er zijn ook mensen die zeggen dat het koken en eten van een ei in principe een soort actieve abortus is. Je doodt een potentieel leven. Te ver doorgedacht over de waarde van een ei? Teveel onzinnig respect? Het is wel iets om over na te denken als u weer een eitje tikt, of ben ik nu getikt?