Nieuws - 18 januari 2001

Effect klimaatverandering te zien in de eigen achtertuin

Effect klimaatverandering te zien in de eigen achtertuin

Ir. Arnold van Vliet van de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse heeft de hulp ingeroepen van luisteraars van het Vara radioprogramma Vroege vogels om de effecten van klimaatverandering in de natuur bij te houden.

De bloei van het eerste sneeuwklokje, de paddentrek, de eerste zwaluw in Nederland, de beuk die voor het eerst in blad staat. Aan de timing van dit soort gebeurtenissen is te zien wat voor effecten klimaatverandering heeft op de natuur. De opwarming van de aarde zorgt er bijvoorbeeld voor dat planten eerder in bloei staan. Dergelijke waarnemingen worden al jaren op kleine schaal bijgehouden, maar Van Vliet wil nu, door gebruik te maken van vrijwilligers uit het hele land, die de natuur 'in hun eigen achtertuin' in de gaten houden, een grote database opzetten van dit soort gegevens.

Het vrijwilligersproject, dat de naam 'De Natuurkalender' heeft gekregen, had een vliegende start; al een paar honderd luisteraars van Vroege vogels hebben zich aangemeld. Ook worden er aanmeldingen verwacht via de Vogelbescherming, de Vlinderstichting en het KNMI. Er zijn al een paar interessante nieuwtjes binnen: zo heeft iemand in Wageningen al een kornoeljestruik in bloei zien staan, terwijl dit normaal gesproken in maart gebeurt.

Van Vliet zorgt ervoor dat de vrijwilligers een standaard wetenschappelijk verantwoorde methodiek gebruiken voor hun waarnemingen. Niet alleen professionals maar ook 'gewone' natuurliefhebbers kunnen dan een bijdrage leveren aan het wetenschappelijk onderzoek.

Het radioprogramma Vroege vogels zal vanaf 4 februari wekelijks ruim aandacht besteden aan de waarnemingen door reportages, interviews en discussies. | H.B.

Informatie vanaf 4 februari: www.natuurkalender.nl