Nieuws - 27 september 2007

Eet smakelijk

Wageningen gaat er prat op de stad van voeding te zijn. In de Wageningse winkel van Sinkel is van alles te koop. Maar of het allemaal lekker is blijft de vraag.
Over onze bedrijfskantines zal ik maar zwijgen. De vette hap is daar net als elders in het land bij jong en oud populair. In Wageningen winnen we prijzen met schotels vol insecten en ander kruipend en vliegend ongedierte, maar smakelijk is het niet.
Een lichtpuntje is de komst van de oesterhoogleraar. De oester is lekker, decadent en goed voor de liefde. Het smakelijke schelpdier kan het onderzoeksterrein van de sociale wetenschappen verbreden. Denk maar eens aan het analyseren van de levensstijl van de liefhebbers en de haters van oesters. Deze analyse zal opmerkelijke uitkomsten opleveren.
Maar de echte vernieuwing komt van de studenten. De victorie begint bij de Katholieke Studentenvereniging Sint Franciscus Xaverius. Dat is geen toeval, want het Bourgondische leven is bij de katholieke Limburgers en de Brabanders geen onbekend verschijnsel. Niet voor niets wordt de liefhebber van het echt lekkere eten een smulpaap genoemd.
Natuurlijk is onze roomse studentvereniging nog niet helemaal van het aloude Wageningse imago af. Eigen talrijke vegetariƫrs blijven de mensa bevolken, maar ook hun maaltijden kunnen heel lekker zijn als de Italiaanse keuken maar wordt gevolgd.
Het zou goed zijn als de Raad van Bestuur daarom een flinke subsidie geeft aan KSV om een oesterbar te beginnen. Dan wordt het leven voor de lerende en geleerde lekkerbek in Wageningen eindelijk dragelijk.