Nieuws - 7 mei 2014

Eerstejaars Argo trekken blik

tekst:
Nicolette Meerstadt

‘Het ziet er watervrij uit, die mannen weten van wanten’, klonk het commentaar afgelopen weekend door de speakers in Zevenhuizen. Het ging over acht eerstejaars roeiers van Argo die op dat moment een belangrijke overwinning in de wacht te sleepten.


‘Wageningen, daar hebben we echt lang lang lang niks meer van gehoord’, zo meldden de commentatoren tijdens de finale van de lichte senioren acht met stuur. De laatste keer dat een volledige Argo-boot met ‘lichte pikken’ een overwinning haalde is dan ook ruim tien jaar geleden. Afgelopen weekend lukte dat tijdens de Damen raceroei regatta in Zevenhuizen.

In de finale liet Argo het Rotterdamse Skadi en een combinatieteam van Njord, Euros, Thêta en Triton achter zich. De twee kilometer legden de mannen af in zeven minuten en zeven honderdsten. Een live verslag van de wedstrijd, met snedige grapjes over klompen en hooivorken, staat online.

Argo’s wedstrijdcommissaris Eline van den Berg is hartstikke blij met het resultaat. ‘De coaches van de tegenstanders riepen dat ze zich diep moesten schamen als ze van onze lichte acht zouden verliezen.’ Maar de Argonauten waren vanaf het begin van de race onaantastbaar. ‘Deze jongens zijn heel goed op elkaar ingespeeld omdat ze en elke dag samen trainen’, vertelt Eline, ‘maar de eerste twee wedstrijden waren niet zo goed als ze in de training hadden laten zien. Nu is de druk van de roeiers af, wat alleen nog maar kan leiden tot heel veel andere mooie prestaties.’ Het hele seizoen bestaat uit negen van dit soort wedstrijden. Met hun eerste blik promoveren de jongens van beginneling naar nieuweling.

Direct na de race mocht de acht voor het eerst naar het erevlot roeien. De stuur werd het water in gegooid, omdat dit ook haar eerste overwinning was. Daarna ruilde ze traditiegetrouw met de eerste roeier in de boot, om de roeiers weer veilig terug te brengen naar de kant. 

 

stuur het water in.jpg

Van achter naar voor zaten in de boot: Stijn de Haan, Julian Bakker, Mart l'Ami, Pieter Teeuw, Gijs Koetsenruijter, Laurens van Leeuwen, Mathijs Peters en Casper Jamin. De stuurvrouw is Jara van den Bogaerde.