Nieuws - 6 juni 2014

Edese wint Biologie Olympiade

tekst:
Roelof Kleis

De beste biologe van de middelbare school is Christine Moene uit Ede. Zij won de Nationale Biologie Olympiade die deze week op en om de campus plaats vond. Moene zit in VWO-5 op de christelijke scholengemeenschap Het Streek in Ede.

Ook de nummer twee en drie zijn 5-VWO’ers. Tweede werd Anne Smits van het Penta College in Spijkenisse. Op de derde plaats eindigde Quinten Rutgers van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen. Zij gaan samen met de nummer vier, Janne  Bibba van het Ludgercollege in Doetinchem, naar de Internationale Biologie Olympiade die in juli op Bali in Indonesie wordt gehouden.

Wageningen UR is al voor het tiende jaar op rij gastheer van de biologie-olympiade, die dit jaar voor de 24-ste keer werd georganiseerd. Hoogleraar Hans de Jong (Cytokinetica) is voorzitter van de organisatie. In totaal twintig leerlingen uit de bovenbouw van het VWO waren een week lang in de weer met practica, colleges en toetsen die allemaal op of in de omgeving van de campus plaatsvonden.

De biologiebollebozen moesten onder meer een worm ontleden, de plantenfamilies van de berm op de Grebbeberg in kaart brengen en de groei van bacterieen meten. Ook kregen ze een blik in het binnenste van een cel en de wereld van de genetica. De groep verbleef sinds vorige week vrijdag in een groepsverblijf bij kasteel Hoekelum.

De twintig bollebozen zijn geselecteerd uit meer dan tienduizend deelnemers aan de voorronde van de olympiade. De helft van hen zit nog in 5-VWO. Niet eerder drongen zoveel vijfdeklassers door tot de eindronde. En niet eerder telt het viertal dat Nederland vertegenwoordigd liefst drie vijfdeklassers. De winnares uit Ede kreeg een studiebeurs van 2000 euro van de leermethode 10voorbiologie.