Nieuws - 21 april 2017

Eat2Move kan komende jaren vooruit

tekst:
Tessa Louwerens

Topcentrum Eat2Move kan er de komende jaren weer tegenaan. De betrokken organisaties en de Provincie Gelderland investeren samen 4 miljoen in het programma.

2(Foto: Jan Harryvan)

Eat2Move is het centrum voor onderzoek en innovatie op het gebied van voeding en bewegen. De eerste fase van het programma is dit jaar afgerond en met nieuwe financiering kan het programma nu door met fase 2. ‘Het is altijd spannend of een programma verlengd wordt, maar denk dat we de afgelopen jaren zeker onze meerwaarde hebben laten zien’, zegt praktijkonderzoeker Rieneke Terink.

In Eat2Move werken de zeven organisaties WUR, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV), Sportcentrum Papendal, NIZO food research, Friesland Campina en NOC*NSF samen met bedrijven aan voeding voor het bevorderen van prestatie en herstel. Deze organisaties  investeren 2 miljoen in de voortzetting van Eat2Move en Provincie Gelderland voegt hier 2 miljoen aan toe.

Het programma startte in 2014 en inmiddels is de eerste fase afgerond. Terink: ‘De eerste drie jaar hebben we veel kennis vergaard, projecten opgestart en een netwerk opgebouwd.’ In deze fase heeft Eat2Move al veel mooie projecten afgerond. ‘Zo heeft Friesland Campina de sportkwark, die wordt geserveerd in het Topsportrestaurant van Sportcentrum Papendal, doorontwikkeld tot een product dat beschikbaar is voor iedere consument.’ Terink benadrukt dat het niet alleen om sportvoeding gaat. ‘Een 65-plusser die een zware operatie ondergaat moet ook fit zijn, want zo’n operatie is een aanslag op het lichaam,’ Eat2Move onderzoekt ook hoe voeding en beweging de patiënt beter kan voorbereiden.

Ook in de tweede fase van het programma ligt de nadruk op de interactie met het bedrijfsleven. Zowel multinationals, MKB’ers startende bedrijven zijn welkom. Daarnaast richt Eat2Move zich op verdere internationale groei. ‘Nu kijken we bijvoorbeeld hoe we ons kunnen profileren en nieuwe samenwerking kunnen starten via de Olympische Spelen die in 2020 in Japan plaatsvinden. De komende jaren zullen we een aantal grote projecten afronden. De kennis die we nu hebben opgebouwd, moet dan worden vertaald naar concrete praktijkadviezen.’

Eat2Move wil vanaf 2020 op eigen benen staan, zonder overheidssubsidie. Geld vanuit het bedrijfsleven moet het onderzoek gaan financieren. Bijvoorbeeld bedrijven die hun producten willen laten ontwikkelen, testen en beoordelen door de onderzoekers van Eat2Move. Of startups die zelf geen researchafdeling hebben. ‘We hopen de komende jaren uit te groeien tot het internationale kenniscentrum voor voeding, prestatie en herstel.’

Lees ook eens: