Nieuws - 15 november 2013

Drie groene rolmodellen

tekst:
Roelof Kleis

In de Duurzame Jonge 100 staan drie Wageningers. Volgens de opstellers van de lijst zijn Marjolein Helder (Plant-e), Bart van Roekel (The Green Man) en Kimo van Dijk (onderzoeker fosforgebruik) rolmodellen.

Dat betekent in dit verband dat je jong bent (-32), initiatiefrijk en een actieve en opvallende rol speelt in het streven om de wereld een tikkeltje duurzamer te maken. De lijst is een reactie op een soortgelijke top-100 van dagblad Trouw en is een initiatief van de gelijknamige website DJ100.  De honderd worden vanavond in het zonnetje gezet tijdens een evenement in Studio/K in Amsterdam.

Namens Wageningen staan drie mensen op de lijst. Marjolein Helder (30), ondernemer en onderzoeker, maakt met haar bedrijf Plant-e stroom uit planten. Een proefproject van Plant-e draait op het dak van het NIOO op de campus. Bart van Roekel (21) maakte tijdens de introductiedagen furore als The Green Man. Als groene superman breekt hij een lans voor duurzaam gedrag.

Promovendus Kimo van Dijk (28) doet onderzoek naar het fosforgebruik in Europa en was onder meer voorzitter van het Jongeren Milieu Actief. Hij is initiatiefnemer van de Europese samenwerking op het gebied van fosforgebruik. De volledige lijst is te zien op www.dj100.nl/lijst. De lijst is geen rangorde.