Nieuws - 9 juni 2011

Documentaire maken in Ethiopië

Wie? Willem Timmers, tweedejaars MLE-student. Wat? Maakte als afstudeerthesis een documentaire. Waar? Bij een nomadenstam in Zuid-Ethiopië. Waarom? 'Een beeld zegt meer dan duizend woorden'.

28-Willem-filmt-0470.jpg
'Ik wou absoluut niet dat de kroon op mijn masteropleiding op een stoffige boekenplank terecht zou komen. Daarom besloot ik te doen waarvan ik altijd al had gedroomd: een documentaire maken. Mensen zullen sneller een film gaan bekijken dan een eindeloze scriptie doorlezen. Daarnaast vind ik het belangrijk een innovatieve en creatieve bijdrage te leveren aan bestaande wetenschappelijke onderzoeksmethodes. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, waarom gebruiken we dat dan zo weinig in de wetenschap?
In het verleden heb ik gewerkt als reisleider. Ik bracht groepen toeristen onder meer naar inheemse, Afrikaanse stammen. Ik kreeg vaak een beschamend gevoel vanwege het gedrag van 'mijn' toeristen bij zo'n bezoek. Ze probeerden totaal niet te communiceren met de stam. Het enige wat ze deden was de stamleden schaamteloos fotograferen, alsof ze een soort kunstobjecten waren. De stamleden kregen geld voor iedere genomen foto. Het gevolg was dat ze er alles aan deden om op de foto te komen. Vaak had dat niets meer met de lokale cultuur te maken. Zo hielden ze koeienhorens boven hun hoofd en verfden ze de meest vreemde figuren op hun gezicht.
Bij het maken van de documentaire werk ik samen met mijn studiegenoot Ilja Kok. We willen laten zien hoe het leven van een stam beïnvloed kan worden door de komst van toeristen. We zijn naar de Omovallei in Zuid-Ethiopië gereisd en hebben daar de Mursi opgezocht, de stam waarbij de vrouwen grote schotels in hun onderlip dragen. Na een week inburgeren en de stamoudsten ervan overtuigen dat de film ook van belang kan zijn voor hen, kregen we toestemming om te filmen.
Een documentaire maken is enorm veel werk. Er komt zo veel bij kijken en we hadden totaal geen ervaring met filmen, monteren en regisseren. Na een jaar lang keihard werken is de film bijna af. Ik ben zo trots op het resultaat. Ik moet nu nog een korte thesis schrijven over de academische waarde van film in vergelijking met de gangbare methoden. Ondanks het harde werk en de slapeloze nachten zou ik zo opnieuw een film maken. Ik heb echt nog nooit met zo veel passie en enthousiasme aan een project gewerkt.' 

Meer informatie over de film op www.icamerayou.com