Nieuws - 12 april 2018

‘Discriminatie moet standaard zijn’

tekst:
Kenneth van Zijl

Bastiaan Vroegindewij is een ondernemende wetenschapper. Hij ontwierp een eierraaprobot die zó ver is doorontwikkeld, dat een productie-exemplaar niet lang op zich laat wachten. Op 10 april verdedigt hij zijn proefschrift. Op deze plaats verdedigt hij zijn zesde stelling waarin hij betoogt dat discriminatie in de samenleving de standaard zou moeten zijn.

Bastiaan Vroegindeweij promoveerde op 10 april op een onderzoek naar de prestaties van een eierraaprobot.

Stelling: Just like in Precision Livestock Farming, society in general should apply discrimination by default.

‘Ik heb wel lopen puzzelen met deze stelling. Eerst had ik: ‘Discrimination should be applied by default’. Maar als mensen het woord ‘discriminatie’ horen, sta je al 2-0 achter in de discussie. Het betekent echter gewoon onderscheid maken. Punt.

Toen ik de stelling bedacht, had ik het principe van Precision Livestock Farming in mijn hoofd. Dat gaat uit van het idee dat je ieder dier als een individu benadert. Dus elke koe krijgt wat ze nodig heeft om optimaal te functioneren, te groeien, te leven. Er zijn ook al stallen waar koeien individueel gevoederd worden, afgestemd op hun behoefte. Niet elke koe is immers hetzelfde. En dat geldt ook voor de mens. Je moet kijken naar ieder afzonderlijk individu en vragen: wie ben jij, wat heb jij nodig om tot bloei te komen? Dan krijg jij wat je nodig hebt, maar ook niet méér dan dat. Nu is het toch vaak zo dat het individu een sticker opgeplakt krijgt: dit ben jij, jij hoort bij deze groep.

Ik denk dat we heel ver kunnen komen als we gaan leven naar deze stelling. Belangrijk is dat je oog hebt voor wat er om je heen gebeurt en wat iedereen nodig heeft. Dat zou een ideale maatschappij opleveren, daar zouden we naartoe moeten. Alleen, onze samenleving heeft haast en jaagt door en wil alles vastleggen in regeltjes. En dat combineert lastig met deze stelling.’