Nieuws - 25 januari 2007

Dikmakende darmbacteriën

Breng je de bacteriën die leven in de darmen van dikke muizen over naar de darmen van slanke muizen, dan worden de dunne muizen dik. Dat schreven Amerikaanse onderzoekers in het decembernummer van Nature. Bepalen bacteriën of we dik worden?

Dr. Hauke Smidt, Laboratorium voor Microbiologie en WCFS:
‘Die publicatie van Jeffrey Gordon heeft binnen ons vakgebied veel stof doen opwaaien. Gordon is één van de belangrijkste onderzoekers op dit gebied. Hij was trouwens in december nog op de Food Summit van het Wageningen Center for Food Sciences.
Gordon toonde aan dat er correlaties zijn tussen micro-organismen in de darm en overgewicht. Hij keek naar twee grote groepen bacteriën, de phyla firmicutes en bacteroidetes. Hij ontdekte dat dikke mensen meer bacteriën van het phylum Firmicutes in hun darmen hebben dan slanke mensen. Waarschijnlijk helpen die bacteriën meer bij de fermentatie van voedsel dan de bacteriën uit de andere groep.
In de probiotica die je kunt kopen in de winkel vind je vooral bacteriën uit de geslachten Lactobacillus en Bifidobacterium. Lactobacillus valt onder Firmicutes, Bifidobacterium niet. Maar nee, daaruit mag je niet afleiden dat producten met Lactobacillus ‘dus’ overgewicht in de hand werken.
Zojuist zag ik dat Gordon ook een publicatie heeft in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Muizen zonder micro-organismen in hun darmen kunnen nauwelijks dik worden, blijkt uit dat onderzoek.
Het is ongelooflijk dat de invloed van de micro-organismen in de darmen zo ver gaat, maar ik denk dat we deze bevindingen serieus moeten nemen. Toen het onderzoek naar de probiotica begon, was de kritiek niet van de lucht. Terecht, want de eerste studies die de werkzaamheid moesten aantonen waren vaak niet goed.
Sindsdien is de kwaliteit van de onderzoeken echter verbeterd, en liggen er goede studies die de werkzaamheid van probiotica onderbouwen. Er zijn zelfs enkele goede studies die een verband laten zien met aandoeningen die je niet met micro-organismen zou associëren, zoals allergie en autisme. Dan is helemaal niet zo onwaarschijnlijk dat micro-organismen een factor zijn in het ontstaan van overgewicht.’