Nieuws - 6 juni 2002

Dik

Dik

"De huidige volwassenen zullen naar verwachting ongeveer tachtig jaar oud worden", zegt prof. Frans Kok van de sectie Humane Voeding en Epidemiologie. "Maar geldt dat ook voor de komende generaties? Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking is inmiddels te zwaar, alle campagnes ten spijt. Als er niets verandert, zijn de vooruitzichten somber."

De steeds inactievere jeugd, die reist op de achterbank van de tweede auto en haar vrije tijd doorbrengt op de scooter en achter het beeldscherm, dreigt de dupe te worden van de menselijke effici?nte stofwisseling. "Die is berekend op schaarste, niet op overvloed", aldus Kok. "En al helemaal niet op bewegingsarmoede."

Om het evenwicht te herstellen, pompen bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden miljarden in het onderzoek naar medicijnen, voedingsstoffen en di?ten. Maar Kok gelooft niet dat we daar al onze kaarten op moeten zetten. "Overgewicht is niet alleen een biologisch probleem. Het heeft ook alles te maken met onze leefomgeving die lichaamsbeweging ontmoedigt en met een eetcultuur die uitnodigt tot overeten." | W.K.

Zie ook pagina 9.