Nieuws - 17 januari 2013

Dijkgraafstudenten houden voet bij stuk

Studenten die op Dijkgraaf wonen hoeven voorlopig hun eigen afval en oud papier nog niet zelf af te voeren. De schoonmaker blijft dat doen. Maar op termijn verandert dat.

Terwijl andere Wageningse studentflats het nieuwe schoonmaaksysteem gewillig accepteerden, lieten de Dijkgraafbewoners onlangs in twee enquĂȘtes massaal weten daar heel anders over te denken. Ze houden liever de vuilnisophaler en laten daarmee een huurkorting van 2,50 euro bewust aan zich voorbij gaan. Die uitslag bevestigt het beeld van vorig jaar, toen een experiment van Idealis bij Dijkgraaf uitdraaide op een debacle: de bewoners gooiden hun afval toen gewoon over het balkon.
Teleurgesteld
Idealis is teleurgesteld met de uitkomst, en verwacht dat de kosten voor de schoonmaak omhoog gaan. Die stijging berekent de huisvester door aan haar huurders. Bovendien vindt de studentenhuisvester 'het wegbrengen van het afval een kleine moeite voor de huurders.' Er zijn speciale bakken geplaatst voor inzameling, en als studenten papier zelf afvoeren stapelt het zich niet op in de gangen.  
Nu de bewoners de hakken in het zand hebben gezet, gooit Idealis het over een andere boeg. De huisvester heeft de huurcontracten aangepast. 'Nieuwe huurders gaan bij het ondertekenen akkoord met het zelf afvoeren van afval', mailt een woordvoerder. 'Op termijn verkrijgen we hiermee de benodigde 70 procent. Als dat is bereikt zullen we alsnog deze werkwijze doorvoeren.'
Max Jonkman, vertegenwoordiger van Dijkgraaf, vindt het besluit van Idealis wel best.  'Ik denk niet dat iemand met de huidige constructie ermee zit dat het in de nieuwe contracten veranderd gaat worden.'