Nieuws - 25 juli 2002

Dierwetenschappen wil vijftig studenten trekken met honden, katten en paarden

Dierwetenschappen wil vijftig studenten trekken met honden, katten en paarden

De verbreding van de opleiding Dierwetenschappen met gezelschapsdieren zoals honden, katten en paarden zal de komende jaren vijftig extra studenten naar Wageningen moeten trekken.

De opleiding heeft extra geld gekregen van de raad van bestuur om het programma van Dierwetenschappen op te tuigen met vakken over gezelschapsdieren. Het bestuur heeft voor de komende vier jaar drie voltijdsbanen beschikbaar gesteld. Voorwaarde is wel dat de opleiding in 2004 vijftig studenten extra weet te trekken met het bredere profiel. Lukt dat niet, dan vervalt de investering voor de daaropvolgende jaren.

Dierwetenschappen wilde al langer aandacht gaan besteden aan gezelschapsdieren, maar ging er tot juni van uit dat ze dat samen met de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht zou doen. Zodiac had vergevorderde plannen voor een interfaculteit met Utrecht. De dierwetenschappers wilden samen nieuwe opleidingen opzetten om uitgelote studenten Diergeneeskunde een alternatief te bieden. Een groot deel van de instroom van de Wageningse opleiding Dierwetenschappen bestaat uit studenten die afvielen bij de loting voor Diergeneeskunde.

Begin juni besloten de colleges van bestuur van Utrecht en Wageningen tegen de zin van de kenniseenheid Dier echter een streep te halen door de plannen voor de fusie. Zodiac stond toen voor de keuze: doorgaan met de verbreding, of blijven concentreren op landbouwhuisdieren. Dierwetenschappen koos afgelopen maand voor het eerste. De komende jaren wil de opleiding studenten ook onderwijs gaan aanbieden over honden, katten en vooral paarden.

De eerste studenten zullen al in september starten. Dat zullen met name hbo-doorstromers zijn die zich willen specialiseren in paardenhouderij. Paardenopleidingen in het hoger agrarisch onderwijs zijn de laatste jaren een groot succes. De hbo'ers zullen instromen in de Mastersopleiding. Die zal volgens opleidingsco?rdinator dr Ab Groen 'tailor made' worden samengesteld. Studenten die aangeven dat ze een thesisonderzoek willen doen naar paarden of gezelschapsdieren krijgen een studieprogramma op maat. "Deels hebben we de benodigde expertise al in huis, voor een ander deel zullen we expertise betrekken uit Utrecht of via onze andere contacten in de wereld." In 2004 zullen de eerste BSc-studenten starten met de vernieuwde opleiding Dierwetenschappen. | K.V.