Nieuws - 24 mei 2012

De Zaaier

Gestaag krijgt de Wageningse campus gestalte. Gebouw na gebouw verrijst op de grote vlakte aan de noordkant van de stad.

5-Joop-9396.jpg
Nu weer is het de beurt aan Orion, nadat eerder onder andere Lumen, Gaia en Atlas verschenen. Inderdaad, bescheidenheid is niet het eerste woord waaraan je denkt bij dit enorme bouwproject. Enorm is ook het woord dat in me opkwam toen ik voor het eerst het Forumgebouw betrad. Enorm in de zin van bombastisch. Ik weet niets van de drijfveren van de bouwmeester, maar de entree van deze onderwijstempel doet mij telkens weer denken aan de megalomane bouwwerken in het stalinistische Oostblok. Het stenen staketsel voor de ingang, dat de indruk van een boom moet wekken maar zo uit Tolkiens Mordor lijkt weggeplukt te zijn, versterkt de sfeer van 'hoogmoed komt voor de val'.
Maar het kan ook anders, zoals het prachtige en optimistische beeld van De Zaaier laat zien, aan het begin van de lange opgang (wie heeft dit bedacht?) naar het Atlasgebouw. Het beeld is vervaardigd door de beroemde Nederlandse beeldhouwer August Falise, van wiens hand ook het beeld van Jeroen Bosch op de Markt van 's-Hertogenbosch is en dat van Thomas van Aquino in Nijmegen. De Zaaier werd in 1926 onthuld en lijkt na wat omzwervingen zijn uiteindelijke bestemming bereikt te hebben.
Het beeld zit vol beweging. Over zijn linkerschouder draagt de man een zaadbuidel waaruit hij met zijn rechterhand zojuist een greep heeft gedaan. Wat zal hij zaaien? Ik hoop in ieder geval veel groen en bloemen, als contrast met alle steen en beton.