Nieuws - 14 april 2010

De Z-besmetting

Ik word er zo langzamerhand spuugziek van. De Mexicaanse griep, vogelgriep, varkensgriep, H5N1 en nu de Q-koorts, Query Fever, oftewel de vraagteken-koorts.

Boersma_in_kleur.JPG
Nieuwe bedreigingen voor onze gezondheid. En die gaan vaak gepaard met het vermoorden van grote aantallen dieren. Geruimd worden of blijven leven. Een rood of groen kruis op hun vacht. Zonder pardon gedood, zonder vraagteken, zelfs zonder zelf ziek te zijn. Ik vind het ziekmakend zielig en dat vinden steeds meer mensen om me heen. De Z-besmetting grijpt om zich heen.
Er moet iets gebeuren, dat is duidelijk. De Q-koorts is geen lieverdje. Het aantal besmettingsgevallen neemt toe, en de bacterie zorgt zelfs voor dodelijke slachtoffers. Maar is dit r├╝cksichtslose ruimen de oplossing? Hoeveel is het leven van dieren waard voor de mens? Waar ligt de grens om onze gezondheid te beschermen? Er is een vaccin tegen deze ziekte. Maar nu de maanden van het lammeren aanbreken, moet het vaccin nog onderzocht worden op werkzaamheid en veiligheid. Voor juni wordt dit advies niet verwacht. Tegen die tijd zijn de lammetjes al geboren en is het grootste gevaar geweken. Gaan we nu dezelfde weg als bij de Mexicaanse griep? Een overschot aan vaccins als het grootste risico achter de rug is?
Er zijn betere oplossingen te bedenken. Minder intensieve veehouderij. Al die dieren bovenop elkaar geeft steeds vaker problemen. Het wordt tijd dat dit doordringt bij de politiek en dat dit aangepakt wordt. Ok├ę, dan gaan de prijzen van vlees maar omhoog. Niet over mekkeren, lijkt me. Dat zijn die dieren zeker waard. Dan hebben ze nog een beetje fijn leven voordat ze op ons bord belanden.
Het wordt tijd dat de Z-besmetting ook in de Tweede Kamer doordringt. Dat ze het zielig gaan vinden voor die dieren. Dat hun ogen gaan tranen en hun neus een fikse bel snot gaat bevatten. Zielig-vrij-vlees. Dat wil ik wel. Laat die nieuwe ziekte maar komen. Daartegen hebben we ook geen vaccin nodig.