Nieuws - 25 april 2002

De Ossekampen moeten kloof met boer dichten

De Ossekampen moeten kloof met boer dichten

Er zit een gat tussen Wagenings onderzoek en de boer. Dat lieten zowel prof. Akke van der Zijpp, hoogleraar dierlijke productiesystemen, als Hans Huybers, voorzitter van CR-Delta, een fokkerijorganisatie voor melkvee, weten tijdens de hernieuwde opening van proefbedrijf de Ossekampen op 19 april in Wageningen.

De Ossekampen was altijd het proefbedrijf van het departement Dierwetenschappen van Wageningen Universiteit. Sinds kort is ook het IMAG erbij betrokken. Om dat te vieren hield het bedrijf een open dag met een paar inleidingen. Huybers eindigde met de constatering dat de vertaalslag van kennis naar de boeren ontbreekt. Hij vindt dat het onderzoek meer moet inspelen op toekomstige wensen van boeren. Van der Zijpp wil graag meer uitwisseling van idee?n met boeren voordat het onderzoek start. Tegelijkertijd is ook een samenwerking nodig met maatschappijwetenschappen.

Prof. Wim Jongen, lid van de directieraad Dier, wees de oproep tot meer contact met boeren van de hand. Volgens hem heeft Wageningen UR voldoende direct contact met boeren. Het Praktijkonderzoek Veehouderij met de praktijkcentra leggen dagelijks de link met de boerenpraktijk. Ook een instituut als ID-Lelystad krijgt jaarlijks honderden bezoekers. Voor de Ossekampen is een andere taak weggelegd, vindt de bestuurder. Hier is overleg met boeren niet zo nodig. | L.N., foto G.A.