Nieuws - 14 februari 2008

‘De leraren volgen mijn schaatsprestaties’

‘Hoe het op school gaat hangt af van hoe ik presteer met schaatsen. Schaatsen is toch het belangrijkst’, zegt Mayon Kuipers, Nederlands snelste op de korte baan. Maar omdat je nooit weet of je met schaatsen je geld kunt verdienen, heeft de eerstejaars studente Voedingsmiddelentechnologie aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden toch graag iets achter de hand. Zondag 17 februari wil de rijdster van BlauweStad.nl in Breda Nederlands kampioen supersprint worden.

1886_nieuws.jpg
‘Natuurlijk wil ik me het liefst op het schaatsen richten, maar dat is wel een beperkte wereld. School is ook een afleiding, het zorgt ervoor dat je niet op één ding gefocust bent’, meent de 19-jarige Mayon. Ze studeert in Leeuwarden, maar woont en traint ‘lekker dicht bij Thialf’ in Heerenveen. Iedere avond schaatst ze twee keer drie kwartier. In de ochtend doet ze aan krachttraining, fietsen of hardlopen. Momenteel gaat ze twee dagen per week naar school. Als in maart het wedstrijdseizoen voorbij is, volgt ze twee modules per periode in plaats van één.
‘Ik loop natuurlijk wel vertraging op. Volgend jaar kan ik de gemiste modules van dit jaar inhalen, maar dat is veel gepuzzel. Gelukkig werkt Van Hall Larenstein goed mee. De leraren zijn ook enthousiast en volgen mijn prestaties’, vertelt Mayon. Anders dan sporters aan Wageningen Universiteit, kan de sprintster alleen niet op een speciale beurs rekenen.
Mayon begon spelenderwijs met schaatsen toen ze acht jaar was. Haar talent werd herkend en ze kwam op haar vijftiende in de Friese selectie. Twee jaar geleden ging ze over naar Jong Oranje, en dit seizoen komt ze uit voor team BlauweStad.nl.
Haar beste prestatie tot nu toe was het pakken van de titel op de Nederlandse kampioenschappen korte baan in Biddinghuizen. Bij de NK sprint begin januari werd ze negende op de vijfhonderd meter, en vijftiende in het totaalklassement. Mayon: ‘De eerste dag liep niet goed. Ik was te gespannen omdat ik me zo graag wilde plaatsen voor wereldbekerwedstrijden. De tweede dag schopte ik tegen de tijdswaarneming aan. Dat was wel een grote teleurstelling, want aan de Worldcups mogen per afstand vijf schaatsers meedoen. Op de sprint worden daar de echte prijzen verdeeld.’
De studente wil dit jaar sowieso nog een titel pakken. ‘De meeste kans heb ik zondag bij de NK supersprint. Ik ben een echte driehonderdmeterspecialist en kan daarop snel winst pakken.’ In het eerste weekend van maart is Mayon bovendien van de partij bij de NK sprint voor schaatsers tot 23 jaar.
‘Het gaat wel goed, maar ik ben zelf niet snel tevreden. Mijn doelen zijn hoog.
Maar ik heb nog tijd om te groeien. Sprinters zijn zowel bij de mannen als vrouwen vaak veel ouder. Wereldrecordhoudster Jenny Wolf is 29 en zit nu op haar top.’
Tussen het schaatsen en haar studie ziet Mayon zeker een verband. ‘Bij schaatsen en sport worden veel voedingssupplementen gebruikt en iedereen heeft daar een mening over. De één gelooft dat dit werkt, de ander denkt dat iets anders beter is. Vorig jaar kregen we met schaatsen van die hersteldrankjes, een gelletje. Voor een werkstuk over sport en voeding heb ik proefjes gedaan met een gel van een ander merk. Er bleek helemaal niets in te zitten. Als je die neemt, word je dus mooi bedrogen. Ik wil mijn eigen conclusies kunnen trekken. Later zou ik wel iets met sportvoeding willen doen.’