Nieuws - 17 januari 2013

'Dat is phishing, mevrouwtje'

Meestal trap ik er niet in, die obscure mailtjes die je een geweldig product aanbieden, als je maar even inlogt. Maar deze was anders.

spam.jpg
Het was gisteren. Een mailtje in mijn WUR-mail van een bedrijf met drie hoofdletters DPA of ADP of DLA online. Zoiets. ‘Er is een nieuw wachtwoord voor u aangemaakt.' En een login met mijn voor- en achternaam erin. Eigenlijk wil ik het meteen weggooien, maar er is iets bekends.
Ja, het lettertype. Het WUR-lettertype. Het is zowel Nederlands als Engels. Foutloos. Maar dat bedrijf, het klinkt heel vaag bekend. Ik zoek in mijn inbox. No matches. Klik op de link in het mailtje, gewoon een laatste check. ADP Nederland. Een grijs met rode website, supersimpele lay-out, verraadt een amateur. Geen home, geen over ons. Ik heb geen idee.
Phishing is echt heel irritant. Bij Wageningen UR trappen er altijd een paar kneuzen in, die geven hun naam, wachtwoord, rekeningnummer meteen af. Dus ik meld dit soort praktijken altijd zo snel mogelijk, brave borst die ik ben. Ik bel 88888, helpdesk IT. 
‘Ik krijg net een ongevraagd mailtje binnen van ADP online. Met mijn naam en een wachtwoord. Lijkt op spam, maar ik twijfel.'
‘Ja mevrouwtje, dat is phishing.'
‘Maar ze geven mij een wachtwoord.'
‘Dan is het spam. Ze willen uw aandacht. Stuur het hele mailtje maar naar spam@wur.nl. Dank voor de melding.'
Vanochtend. Intranet. ‘De medewerkers die de digitale loonstrook per januari 2013 ontvangen, krijgen de komende dagen van onze salarisverwerker ADP een mail toegezonden naar het wur-email adres.'
Ik hoop dat die spammedewerkers wel te vertrouwen zijn.