Nieuws - 15 februari 2001

Daas brengt meer orde in pectinechaos

Daas brengt meer orde in pectinechaos

"We snappen nog steeds niet helemaal hoe pectines in elkaar zitten. Maar we hebben nu wel een krachtiger verrekijker om ernaar te kijken." Zo typeert dr. Henk Schols van de leerstoelgroep Levensmiddelenchemie de nieuwe methode van dr. Piet Daas voor de studie van pectines.

De voedingsindustrie maakt pectines van schillen van appels en citrusvruchten, en gebruikt ze als bind- en geleermiddelen. Levensmiddelenchemie doet al jaren onderzoek naar pectines.

Pectines zijn lange ketens van een suiker waaraan methylgroepen vastzitten. Het aantal en de plaats van die groepen bepaalt voor een belangrijk deel waarvoor de industrie de pectines kan gebruiken. Het is onderzoekers nog steeds niet helemaal duidelijk wat voor systeem er in de verdeling van methylgroepen zit.

Onderzoeker Daas liet een enzym de pectines in stukjes knippen op de plekken waar geen methylgroep zat. Daarna analyseerde hij de ontstane stukjes pectine met nieuwe statistische technieken.

Zo ontdekte Daas dat er in de pectineketens hele stukken voorkomen waaraan geen methylgroepen vastzitten. Die stukken bleken voor een groot deel de eigenschappen van de pectine te bepalen. Maar hoe lang zo'n stuk precies is, en op welke plek in een keten zo'n blok begint en ophoudt, is nog onbekend. Daas: "Dat wordt mogelijk bepaald door het startmateriaal, waarvan de industrie pectines maakt. Een andere factor is misschien het proces." | W.K.