Nieuws - 1 januari 1970

Columnwedstrijd

Schrijftalent? Doe mee aan de Belhamelcolumnwedstrijd met het thema ‘Samen omdat’.

Het belangrijkste artikel van een krant staat meestal linksboven op de voorpagina. Toch zoeken lezers vaak eerst een hoekje linksonder op, of bladeren ze door naar achteren. Want daar staan ze, de Camperts, Brils, Yerli’s en Blokkers van medialand. Zij geven in fraaie taal hun eigenzinnige, humoristische of vernietigende kijk op nieuws en maatschappij.
Ook Wb kent een goede traditie van columns. Poke Lel en Vilitzer vielen de Wageningse bestuurders van de jaren tachtig en negentig frontaal aan. Willem Koert maakt marionetten van de huidige hotemetoten en voert satirische toneelstukjes met hen op. Egbert Lev en Kees de Hoog ontleden de Wageningse ontwikkelingen en plaatsen die in maatschappelijk perspectief. Maar hoe ze het ook doen, columnisten kruiden het wekelijkse nieuws. Zonder hen is het nog altijd voedzaam, maar wat smakeloos.
Daarom zal de vierde editie van de Belhamelwedstrijd van Cereales Uitgeverij een ode zijn aan de columnist. We nodigen alle medewerkers en studenten van Wageningen UR uit om zelf een column te schrijven met als inspiratiebron het nieuwe motto van de raad van bestuur: ‘Samen omdat’.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan de column gaan over de achtergrond van het motto, namelijk de nieuwe centralisatiegolf bij Wageningen UR. Maar u kunt ook schelden op een kamergenoot, slijmen met uw chef of zinspelen op een fusie met TNO. En wie het helemaal anders wil doen, kan als een ware Carmiggelt ‘kronkelen’ over zwerfhondjes of lieve serveersters. Alle invullingen van het thema en alle columnstijlen zijn toegestaan. Zolang u onthoudt dat de column bedoeld is voor Wb en dus enige relevantie moet hebben voor studenten en medewerkers van Wageningen UR.
De maximale lengte is vijfhonderd woorden, maar korter mag zeker ook. Koert kan het bijvoorbeeld in minder dan de helft. Het resultaat moet uiterlijk vrijdag 11 februari 2005 worden opgestuurd naar Jury Belhamelwedstrijd, Cereales Uitgeverij, Postbus 357, 6700 AJ Wageningen, of belhamel@cereales.nl. De drie beste inzendingen worden beloond met respectievelijk 500, 350 en 150 euro. Het Wb drukt de beste columns af. De jury bestaat uit bestuursleden Charles Crombach en Johan van Ophem, bestuursadviseur Piet Aben en hoofdredacteur Korné Versluis.
Dit is de vierde editie van de Belhamelwedstrijd. Het is de bedoeling van Cereales, uitgeverij van Wb, om met deze wedstrijd het onafhankelijk opiniëren en de populair-wetenschappelijke schrijfcultuur binnen Wageningen UR te bevorderen.