Nieuws - 10 oktober 2002

Column: Stoel

Column: Stoel

Wageningen mag Claus wel dankbaar zijn. Als er iemand is geweest die een lans heeft gebroken voor tropische landbouw (toch een pijler uit de Wageningse geschiedenis) dan is het de prins wel. Zelf vroeger in Kenia gewoond hebbende kende hij de klappen van de zweep. Mocht in zijn jeugd graag een krokodilletje schieten. Gewoon, een beetje dollen. Prachtige tijd. Kon hij leuk over vertellen trouwens. Met zijn schoonvader nog menige familieavond mee opgesierd. Nee, met Claus kon je lachen. En zo heeft hij ook zijn oudste zoon warm gemaakt. Die wilde zo graag een carri?re in het leger. Maar, ja daar schoot je niets mee op. In die tijd waren er ook nog geen vredesmissies, dus eigenlijk kwam je nergens. Nee, dan het land. Land, landbouw, water, de prinsopvolger heeft het allemaal kunnen kiezen. En hij koos voor het water. Ook handig in Nederland. Watermanagement. Heel aardig voor Wageningen trouwens. Haalt flink de pers, en valt genoeg aan te verdienen tegenwoordig. De ??n zijn nood is de ander zijn onderzoeksbrood.

Je zou denken dat dit voor Wageningen genoeg reden is om onze prinsen dankbaar te zijn. (Bernard kun je zo ongeveer uittekenen, zo tegenover hotel De Wereld). Maar nee hoor. Zoveel aandacht kregen ze niet. Gek eigenlijk. Iemand die zo geestig was, wordt depressief. Dat krijg je als je niet mag doen wat je wilt. Want, al heeft hij zich volop ingezet voor de Nederlandse ontwikkelingsscene, ik denk dat prins Claus m??r in zijn mars had. Volgens mij zat er wel een onderzoeker in; wie weet hoogleraar. Zijn voorzichtige manier van uitdrukken. Met die ogen in de verte turen. Gedistingeerd, maar vooral ook een abstracte bevlogenheid. Dat zie je tegenwoordig maar weinig hoogleraren doen. De meeste weten niet hoe snel ze zich in het managementcircuit moeten storten. Lekker reorganiseren; je moet tenslotte toch ergens ervaring opdoen. Maar alsjeblieft geen onderzoek.

Was ook goed geweest voor onze PR. Claus wist de pers wel te vinden (hoewel het eigenlijk andersom was). Met zijn zakelijke inzicht zat het ook goed. Wie komt er anders op het idee om geld te slaan uit door de roddelpers geschreven onwaarheden. Dat is toch een melkkoe?! Meer dan 90% van wat deze vunzige priv?-jagers schrijven is immers gegarandeerd gelogen. Dat levert wat op. Kan iemand bij ons nou niet zoiets bedenken? Kunnen we de Weekend-pers niet op Iteke Weeda zetten? Daar moet toch geld uit te halen zijn? Kunnen we gelijk een aantal bezuinigingen terugdraaien. Booman terug op het hoofdgebouw; Bureau Buitenland weer instellen.

Je vraagt je toch af waarom er voor Claus geen leerstoel is gecre?erd. Tenslotte doen we aan tropisch landschapsbeheer. Daar kon Claus toch wel bij? Mogelijkheden genoeg. Wellicht is het nog niet te laat. Willem-Alexander kiest volgens mij voor Delft. Ook de broer-prinsen zijn al op hun bestemming. Niet meer te redden. Maar we hebben nu een koningin-in-sp?. Die doet aan integratie van exoten. Nou, dat past ons wel: ecologische systemen. Biodiversiteit. Genetische variatie. Gelijk plaats voor maken. Dat kan heel wat opleveren. Toch maar een stoeltje aan wijden, lijkt me.

Egbert Lev