Nieuws - 14 juni 2001

Column: Komkommertijd

Column: Komkommertijd

Er zijn zo van die onnozele vragen die een mens door het hoofd kunnen spelen. Er zijn vast antwoorden op, maar niemand weet ze. Wanneer begint eigenlijk de komkommertijd? Hoe is het nou eigenlijk afgelopen met die webcam die Wb ooit eens in een studentenhuis wilde hangen? Hoe staat het met het aantal nieuwe inschrijvingen aan Wageningen Universiteit?

Die komkommertijd, daar is nu eindelijk een antwoord op gevonden. Maar dat komt in de loop van dit verhaaltje vanzelf nog aan de orde. Op beide laatste vragen had ik wellicht de antwoorden kunnen weten, maar ik weet ze niet. Daarvoor zijn verschillende redenen aan te wijzen. Ik ben zelf de afgelopen weken nogal druk geweest met andere zaken, zoals het voorbereiden van mijn eigen bruiloft, dat je helaas niet via de webcam hebt kunnen volgen omdat Wb indertijd niet is ingegaan op ons aanbod om die webcam bij ons op te hangen. Daarnaast was er ook gewoon niet zoveel nieuwsaanbod, omdat Wb alweer een poosje de gedaante van twee-wekelijks magazine heeft aangenomen, in plaats van wekelijks Wagenings nieuwskrantje. Waaruit overigens alweer een opmerkelijk nieuwsfeit valt af te leiden, namelijk dat het Wageningen blijkbaar is gelukt om eindelijk te bepalen wanneer de komkommertijd min of meer begint. Begin april dus. En vanaf begin juni is er even een kleine dip in de komkommertijd te vinden, Wb komt dan weer een poosje elke week uit. Maar daarna begint het pas goed, gedurende de zomer is men zo druk met het oogsten, verwerken en opeten van al die komkommers dat zelfs de Wb-redacteuren geen tijd meer hebben om het nieuws te verslaan. Dat geeft op zich natuurlijk niet, omdat zo'n beetje heel Wageningen dan druk is met komkommerwerkzaamheden, zodat er ook geen nieuws is, laat staan dat men tijd zou hebben het te lezen. Ik vermoed dat de offici?le begin- en einddata van de komkommertijd nog een poosje geheim gehouden worden, totdat de offici?le publicatie verschenen is in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift 'Wageningse bedrijvigheid'. Maar daarna zal de wetenschap eindelijk ook deze onnozele kwestie hebben opgelost.

Wat betreft die webcam denk ik dat die er nooit geweest is. Nou is dit geen pleidooi om er alsnog mee te beginnen, nu alle SSHW-afdelingen eindelijk een supersnelle internetverbinding krijgen en er dus zonder investeren desnoods honderden webcams in Wageningen opgehangen kunnen worden. Liever niet zelfs, het zou weer eens een mooi voorbeeld zijn van waar Wageningen zo goed in is: achter de trends aanhobbelen. Big Brother is uit, de webcam-in-studenten(m/doch-vooral-v)huis-rage is allang over. Alsjeblieft, luister naar mij. Geen webcam, niet nu, het is slecht voor ons imago. Net zoals PGO, groepjes-onderwijs en hyper-interactieve onderwijsmethoden met ICT en wat dies meer zij. De nieuwe student van nu heeft zes jaar in een studiehuis opgesloten gezeten en snakt naar een stevig hoorcollege met aan het eind een korte dia-presentatie. Weg met de toeters en bellen, zo min mogelijk opsmuk. Puurheid, echtheid en diepgang, dat is de trend waar Wageningen nog niet eens achteraan hobbelt.

Het aantal nieuwe inschrijvingen is vast lager dan ooit...

Vincent Schut