Nieuws - 11 april 2002

Column: Jean Gabin in Wageningen?

Column: Jean Gabin in Wageningen?

Soms kunnen ongure buurten prachtig zijn. Het havenkwartier van Le Havre is daar een voorbeeld van. De film begint. Het regent, de keien glimmen. Jean Gabin in witte regenjas steekt zijn pijp aan. Daardoor is er een glimp zichtbaar van het gezicht van Jeanne Moreau in de zwarte Citro?n Traction Avant. De Franse sterren en de ongure buurt spelen de hoofdrollen in de Cin?ma Noir.

Ook de oude industriestad Sheffield heeft het. De vroeger zo befaamde staalfabrieken liggen er stil en verlaten bij. De ovens zijn voorgoed gedoofd. De concurrentie met China is definitief verloren. Alleen een groezelige pub, met het opschrift 'only real strong English beer' is open. Er klinkt gezang, want Sheffield Wednesday heeft Sunderland op deze woensdagavond verslagen. Na de derde pint kan de avond niet meer stuk. De uitbater belt een taxi, want na half twaalf komen de ratten uit hun holen.

Zelfs Rotterdam kende de schoonheid van het ongure stadskwartier, voordat een niet-afgestudeerde Wageningse tuinarchitecte de Kop van Zuid grondig onder handen nam en van het hoofdgebouw van de Holland Amerika Lijn een hotel voor Japanners op zakenreis maakte en bewindvoerder Peper c.s. de zaken voltooiden door de gietijzeren Maasbruggen te vervangen door de Zwaan, een wiebelig geheel dat het alleen in Almere-Zuid goed zou doen.

Tegenwoordig wordt zelfs deze ongure schoonheid door bouwmeester en bouwheer de nek omgedraaid. Nieuwbouw moet vooral protserig zijn, want wie het breed heeft laat het breed hangen en geld speelt in Wageningen kennelijk geen enkele rol meer. Daarom dienen de leden van de Wageningse raden die hun uitverkiezing of (her)benoeming waar wensen te maken eens op een verloren zondagmiddag een inspectietocht naar de Born te ondernemen. Wageningen UR toont daar haar lelijkste gezicht. De huidige nieuwbouw doet niet onder voor de bedrijventerrein van Houten, Dodewaard of Hoevelaken. Een motel van Van der Valk, dat door het koksmaatje ontworpen is, is een juweeltje van schoonheid vergeleken met het tekentafelvernuft van de goedbetaalde architecten. Langs een gore sloot zijn, zonder enig plan, in navolging van de vroegere veenkoloni?n, de DLO-gebouwen neergezet. De gebouwen Alterra-oost en Alterra-west hebben alleen door de naam en door een verbindingsgang iets met elkaar te maken. Gebouw de Goor behoeft geen nadere toelichting. Het hoofdgebouw van Plant Research International heeft alle kenmerken van een gevangenis voor jeugdige delinquenten. Andere gebouwen hebben de uitstraling van een blok beton en kunnen in geval van nood zonder enige verbouwing worden over genomen door Achmea of het distributiecentrum van Blokker. Kortom de Droevendaalsesteeg en omgeving doet haar naam eer aan, want de droefheid straalt de argeloze bezoeker tegemoet. En het is nog maar het begin, want als de Raad van Toezicht met de nieuwbouw instemt dan zal Wageningen niet alleen de kleinste universiteit van Nederland zijn, maar ook de lelijkste worden. Het vooruitzicht dat deze ongure buurt ooit een eigen schoonheid zal gaan bezitten is uitgesloten. In ieder geval is het zeker dat de erflaters van Jean Gabin de Born zullen mijden als de pest.

Kees de Hoog