Nieuws - 8 maart 2012

Collegegeldvrij besturen in Wageningen?

Wageningse studenten kunnen straks mogelijk een 'collegegeldvrij' bestuursjaar doen, zonder de dreiging van de Halbeheffing. De universiteit trekt in elk geval niet bij voorbaat de deur dicht, zoals de Radboud Universiteit. Dat stemt Studentenraadspartij VeSte hoopvol.

24-Sannemirck-VeSte-RG.jpg
Het idee komt van  de kamerleden Anne-Wil Lucas (VVD) en Boris van der Ham (D66). Zij vinden dat de langstudeerboete van Zijlstra niet de nekslag mag betekenen voor studentenorganisaties die nu vaak al moeite hebben om kandidaten te vinden voor hun besturen. Daarom dienden ze eind februari een amendement in dat studenten met een voltijdsbestuursfunctie de mogelijkheid moet geven een jaar met hun studie te stoppen. Ze hoeven dan geen collegegeld te betalen en het jaar telt niet mee bij het bepalen van een eventuele langstudeerboete aan het einde van hun studie.
Naar verwachting is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor het amendement en komt de regeling er. Maar vervolgens mogen universiteiten en hogescholen zelf bepalen of ze de regeling invoeren. En daar wringt het, want de Radboud Universiteit in Nijmegen liet meteen al weten het collegegeldvrij besturen niet in te zullen voeren.
Hebben Wageningse studenten meer geluk? Voorlopig laat de universiteit zich niet in de kaarten kijken. Pas wanneer er meer duidelijkheid is over de uitwerking van het voorstel, zal de universiteit kijken of, en zo ja hoe, Wageningen ermee aan de slag gaat, zo meldt beleidsmedewerker Liesbeth van der Linden.
OV-kaart
Een terughoudend standpunt, dat niettemin voor optimisme zorgt bij de Wageningse verenigingen. De Studentenraad is blij dat de universiteit het plan niet bij voorbaat afwijst, zoals in Nijmegen. 'Het kost de instelling immers wel geld', weet Sanne Mirck die voor VeSte in de Studentenraad zit. 'De universiteit loopt collegegeld mis terwijl ze wel bestuursbeurzen uit de FOS-regeling betaalt.' Toch hoopt Mirck dat de keuze in Wageningen, dat z'n aantrekkelijkheid als studentenstad grotendeels aan de verenigingen ontleent, anders uitpakt.
Mocht het worden ingevoerd, dan betekent collegegeldvrij besturen overigens niet dat de bestuursstudent op rozen zit. Integendeel, ze krijgen in hun bestuursjaar geen OV-kaart en kunnen ook niet lenen bij DUO. Daarom ziet VeSte, net als de landelijke belangenverenigingen, liever verdergaande maatregelen uit Den Haag.  
Daarnaast is het ook de vraag of uitgeschreven bestuurders in Wageningen straks universiteitsfaciliteiten als computers, vergader- en werkruimten en sportcentrum de Bongerd kunnen blijven gebruiken. Mirck: 'VeSte zou het erg waarderen als dit beschikbaar zou blijven.'