Nieuws - 19 maart 2015

Cobracollege student maakt indruk

tekst:
Koen Guiking

Sterrin Smalbrugge, student Bos- en natuurbeheer, deelde op woensdagavond 18 maart haar passie voor gifslangen met 225 toehoorders uit het hele land.

Foto's: Sven Menschel

Tweedejaars Sterrin had vijf van haar slangen meegenomen naar de collegezaal in Forum: twee volwassen koningscobra's, een baby koningscobra, een madagaskarcobra en een ratelslang. 'Ik wilde vooral mijn fascinatie voor deze dieren overbrengen', vertelt ze achteraf. Dat lijkt bijzonder goed te zijn gelukt. Veel mensen die een kaartje voor dit razendsnel uitverkochte college hadden weten te bemachtigen, bleven na het avondcollege plakken om meer demonstraties met de dieren te zien en om na te praten. 'Mensen zijn tot 11 uur gebleven. Toen ging het gebouw dicht dus moesten we er wel mee stoppen', aldus Sterrin.

Ik weet dat ik daar in de collegezaal kan sterven, maar ik accepteer dat risico
Sterrin Smalbrugge

De studente Bos- en natuurbeheer noemt haar eerste ontmoeting met de langste gifslang ter wereld een 'levensveranderende ervaring'. Vervolgens besloot ze, op de dag dat Steve "Crocodile Hunter" Irwin overleed door een steek van een pijlstaartrog, haar leven te wijden aan het delen van haar fascinatie voor gifslangen. 'Ik weet dat ik daar in de collegezaal kan sterven door een beet van de slang. Maar ik accepteer dat risico.'

Koningscobra in de collegezaal

Sterrin regelde een oud-klasgenoot, die nu een opleiding journalistiek doet, om filmopnames te maken van het college dat ze samen met haar vriend Romilly van den Bergh verzorgde. Een andere oud-klasgenoot, die nu Engels studeert, zal de ondertiteling verzorgen. Vervolgens zal de video op het onlangs opgezette YouTube-kanaal Game of Cobras worden gezet. Via dat kanaal werd het college ook aangekondigd en al snel ging een foto uit het filmpje vriaal nadat die geplaatst werd op populaire websites als 9gag.com en reddit.com.

Voorafgaand aan het verhaal en de demonstraties van Sterrin was er een college van Arie Terlouw, docent Experimentele zo├Âlogie, over de bijzondere eigenschappen van slangen.