Nieuws - 7 januari 2015

Co Verdaas wordt netwerk-adviseur

tekst:
Albert Sikkema

Co Verdaas gaat nieuwe allianties smeden met politici, bedrijven en maatschappelijke organisaties om de potentie en opdrachtenportefeuille van Wageningen UR te versterken. Hij is per 1 januari adviseur van de raad van bestuur voor anderhalve dag in de week.

Het is een beetje vaag en lastig te omschrijven, beaamt Co Verdaas, tot 1 januari directeur van het Centre for Development Innovation (CDI) van Wageningen UR. Hij gaat komend jaar zijn uitgebreide netwerk bij de overheid en het bedrijfsleven aanspreken om verbindingen te leggen met het Wageningse onderzoek. Omdat het veelal werk achter de schermen is, wil hij geen voorbeelden noemen. ‘Maar de raad van bestuur kan mij op pad sturen om verbindingen te leggen met externe partijen ten voordele van Wageningen UR’, verklaart de gewezen gedeputeerde en staatssecretaris. Hij denkt dat de buitenwereld Wageningen UR wel kent, maar nog geen goed zicht heeft op haar potentie en kennis.

De benoeming van Verdaas sluit aan bij de wens van collegevoorzitter Louise Fresco om de dialoog met de samenleving te versterken. Daarvoor moeten we eerst snappen wat die ander beweegt, vindt Verdaas, en niet gelijk over de inhoud beginnen, zoals de Wageningers meestal doen. Hij ziet zijn adviseurschap als een experiment. ‘Over een jaar moeten we eens kijken wat mijn meerwaarde voor de organisatie is.’

Naast deze klus is Verdaas bestuurlijk verkenner om het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen op een lijn te krijgen voor de nieuwe Omgevingswet. Ook is hij adviseur bij OverMorgen, een organisatie voor gebiedsontwikkeling.