Nieuws - 21 januari 2015

Chinezen halen Wageningse kennis over mest

tekst:
Yvonne de Hilster

Tweehonderd medewerkers van de Chinese Stanley Fertilizer, was zeer tevreden. ‘Het meststoffenproducent Stanley bezochten op bezoek was bedoeld om deuren te open, en 20 januari Wageningen UR. Ze kwamen kennis dat is gelukt.’ Stanley is een van de grote bijtanken over mest.

Foto: Marcel van den Bergh

De groep van 200 personen bestond uit enkele managers van Stanley Fertilizer en verder vooral verkopers van Stanley-producten. De verkopers mochten een week mee naar West-Europa als beloning voor hun verkoopinspanningen. Dat Stanley ook Wageningen aandeed tijdens de rondreis, komt door de toppositie van Wageningen UR op internationale ranglijsten.

’s Ochtends werden de Chinezen in Orion geïnformeerd over hoe in de Nederlandse landbouw met bemesting wordt omgegaan. Dat er per bodem en gewas bemestingsadviezen worden opgesteld, en dat het voor de opname van meststoffen interessant kan zijn om die vlakbij de plantenwortel in de bodem te spuiten. Ook kwam mestverwerking voor transport ter sprake. Tijdens de pauze kregen de sprekers Janjo de Haan en Wim van Dijk van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) veel vragen van de geïnteresseerde Chinezen, onder meer over het gebruik van machines voor toediening.

De managers van Stanley spraken met vertegenwoordigers van Wageningen UR, waaronder Ruud van den Bulk, manager business development van de Plant Sciences Group, over mogelijkheden voor samenwerking. Delegatieleider Jihua Zhang, director product strategy van Stanley Fertilizer, toonde zich zeer tevreden met het resultaat van het bezoek. ‘Het bezoek was bedoeld om deuren te open, en dat is gelukt.’ Stanley is een van de grote meststoffenproducenten in China en erg gericht op innovatie en groei. Op twee technische onderwerpen zou Zhang graag van Wageningse kennis gebruik willen maken, onder meer door bijscholing van R&D-medewerkers. Daar wordt binnenkort dan ook over verder gesproken.