Nieuws - 13 september 2007

Chikungunya

Is de killermug de volgende plaag die Europa zal teisteren? Het risico bestaat, waarschuwt hoogleraar Medische en veterinaire entomologie Willem Takken deze week in BN De Stem. Niet de Aziatische tijgermug zelf, maar het tongbrekende chikungunyavirus dat met de mug meelift, is het grote gevaar. In Italië heeft het virus dit jaar al bijna tweehonderd slachtoffers gemaakt, van wie er één overleed.

320_opinie_0.jpg
Als de mug niet wordt uitgeroeid, kunnen we daar in Europa nog veel last van krijgen, vreest Takken. In andere werelddelen is het chikungunyavirus al endemisch. In Europa kwamen tot voor kort eigenlijk alleen besmettingen voor bij mensen die de ziekte uit een ander werelddeel hadden meegenomen.
Het virus veroorzaakt griepachtige verschijnselen. ‘Ouderen en kinderen kunnen eraan overlijden, maar ieder ander kan er goed ziek van worden’, aldus Takken. Het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan had eind 2005, begin 2006 te maken met een ernstige epidemie die zeker 213 mensen het leven kostte. Dit jaar zijn de meeste besmettingen gemeld in India.
De mug die verantwoordelijk wordt gehouden voor de verspreiding van het virus op Réunion, de Aedes albopictus, heeft zich ook al vertoond in verschillende Noord-Europese landen, waaronder Nederland. Waarschijnlijk zijn die muggen hier gekomen dankzij de handel in tweedehands banden, waarin altijd een plasje water achterblijft: een mooie broedplaats voor muggen. De Aedes albopictus kan zich in Noord-Europa nog niet goed handhaven, maar in onder meer Italië heeft de mug zich definitief gevestigd.
Vorig jaar waarschuwde een risk-assessmentgroep van het Europese centrum voor ziektecontrole (ECDC), waarvan Takken deel uitmaakte, al voor de gevaren van chikungunya. Maar tegelijkertijd relativeerde de werkgroep het gevaar.