Nieuws - 23 maart 2011

Campus wordt Univercity

Tussen twee colleges door even naar de kapper. Een snelle boodschap doen in de AH-To Go. Je band laten plakken bij de fietsenmaker en ondertussen bij het uitzendbureau binnenwippen. Tot nu toe moeten studenten (en medewerkers) voor dit soort zaken de campus af. Maar dat heeft zijn langste tijd gehad. Principiële bezwaren tegen kleinschalige horeca en detailhandel op de campus zijn er namelijk niet meer.

forum_groot.jpg
Dat bleek afgelopen week tijdens een informatieavond op het Wageningse gemeentehuis. Politici en ondernemers wisselden vrijelijk met elkaar van gedachten over de toekomst van de campus en de stad. Aanleiding is de nieuwe nota over detailhandel die de gemeente wil opstellen. Die toekomst gaat er voor de campus radicaal anders uitzien. Met dank aan de ondernemers. Hun afkeer van wonen en winkelen op de campus is verdwenen.  
'Wij zijn ervan overtuigd dat kleinschalige voorzieningen op de campus noodzakelijk zijn', luidde ondernemersvoorman Oeds de Kroon de nieuwe Wageningse lente in. 'Een reisbureautje, koffieshop, boekhandeltje, dat soort dingen.' En alhoewel hij 'liever geen horeca' op de campus ziet, lijkt de kogel door de kerk. Met de nadruk op kleinschaligheid zijn tal van ontwikkelingen in principe bespreekbaar. En dat is niets minder dan een revolutie. Met name de ondernemers waren tot nu toe fel tegen dergelijke ontwikkelingen die ten koste zouden gaan van het centrum.
 'Wij denken aan functies die logisch passen bij onderwijs en onderzoek en de ontmoeting tussen bedrijven en universiteit', lichtte woordvoerder Ab Groen de wensen van Wageningen UR toe. 'Een lunchcafe, of koffiecorner bijvoorbeeld, een kleine super, een kapper, fietsenhandel of een guesthouse.' Groen benadrukte dat het helemaal niet de bedoeling is de student met die voorzieningen uit de binnenstad te houden. Integendeel zelfs. 'De campus is om te werken, het centrum voor winkelen en uitgaan. Studenten moeten zeker in het centrum blijven.'
Aan de basis van die 'nieuwe lente' ligt de visie dat er meer synergie nodig is tussen de campus en de stad. 'Beide staan meestal met de rug naar elkaar toe', hield onderzoeker campusontwikkeling Willem van Winden (Hogeschool van Amsterdam) de aanwezigen voor. 'Dan moeten we als Wageningen maar eens laten zien hoe het wel moet', vond Binnenstadsmanager Tom Kool. Te beginnen met een goede en veilige fietsroute tussen de campus en de binnenstad. Het liefst te ontwerpen door studenten zelf.
Zo'n fietsroute moet logischerwijs starten op de Bornsesteeg, zag Ad van der Have (Facilitair Bedrijf Wageningen UR) zijn kans schoon. 'Dat is de drukste fietsroute van Nederlands, maar op dit moment in wezen niet meer dan een boerenlandweggetje.' Hij ziet in de Bornsesteeg de toekomstige 'rode loper' naar de stad. 'Met voorzieningen en studentenhuisvesting. Een gouden kans om van Wageningen een echte Univercity te maken.'
Zoals bekend zijn Wageningen UR en Idealis al in gesprek over huisvesting voor studenten aan de Bornsesteeg. Die huisvesting, tot voor kort nog omstreden, lijkt inmiddels een gepasseerd station. De nieuwe nota moet na de zomer af zijn. Dan moet duidelijk zijn wat er nou wel en niet kan in de nieuwe visie op de campus.