Nieuws - 10 mei 2017

Bulte en Van der Oost lid KNAW

tekst:
Vincent Koperdraat

De Wageningse hoogleraren John van der Oost en Erwin Bulte zijn benoemd tot lid van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen. De KNAW is een select genootschap van wetenschappers dat de overheid adviseert.

Erwin Bulte (foto: Guy Ackermans)

Bulte is hoogleraar Ontwikkelingseconomie. Hij doet onderzoek naar de machtsverhoudingen in Afrikaanse dorpen en het succes van ontwikkelingsprojecten. Zo deed hij samen met zijn team onderzoek naar de relatie tussen geweld, altruïsme en economische groei in het door burgeroorlog geteisterde Burundi. En op het platteland van Sierra Leone en Liberia onderzocht hij de invloed van lokaal bestuur en corruptie op de effectiviteit van ontwikkelingshulp en investeringskeuzes van dorpelingen.

John van der Oost (foto: Guy Ackermans)

Van der Oost is persoonlijk hoogleraar Microbiologie. Hij heeft naam gemaakt met zijn onderzoek aan Crispr-Cas, een afweersysteem van bacteri├źn dat wordt toegepast als gereedschap voor genetische modificatie. De vindingen van Van der Oost helpen mee om in de toekomst gentherapie uit te voeren: het repareren van genetische afwijkingen.