Nieuws - 15 maart 2001

Buitenshuis

Buitenshuis

Niet alleen Wageningen Universiteit kampt met imagoproblemen. Terwijl Wageningen lasergames neerzet bij de open dagen, wil de Rijksuniversiteit Groningen van haar gezellige imago af. Uit onderzoek blijkt dat de universiteit bekend staat als 'leuk' maar niet om serieus onderwijs en toponderzoek. De studenten stromen wel binnen, maar de universiteit is bang dat de gezellige sfeer topwetenschappers afschrikt. Omdat het hoger onderwijs de komende jaren internationaler gericht moet worden, kan dat in de toekomst voor problemen zorgen. De komende tijd gaat Groningen werken aan een serieus imago.

De Rijksuniversiteit Leiden, Erasmus in Rotterdam en de Vrije Universiteit in Amsterdam starten komend studiejaar gezamenlijk een nieuwe doctoraalopleiding: criminologie. Studenten beginnen hun eerste jaar met de studie rechten in ??n van de drie steden en stappen het tweede jaar over naar de aparte doctoraalopleiding. Niet alleen de studenten maar ook de docenten gaan tussen de drie steden op en neer reizen voor de criminologievakken.

De Leidse corpora hebben hun ontgroeningen het afgelopen jaar wat afgezwakt. Studentenvereniging Quintus overweegt haar ontgroening nu zelfs af te schaffen. Ze hoopt daarmee het afnemende ledenaantal weer op te krikken.

De Maastrichtse rector magnificus wordt weer voor ??n dag student. Hij gaat volg colleges volgen, practica doen, de zalmsnip bij de gemeente ophalen en koken en eten in een studentenhuis. De Maastrichtse studentenvakbond organiseert maandelijks een ontbijt voor studenten met het College en andere bestuurders. Bij een croissantje en eitje kunnen zij dichter tot elkaar komen. Om de bestuurders het ware leven van een student te laten beleven, organiseert de vakbond ook student-meeloop-dagen. | S.L.