Nieuws - 27 juni 2002

Buitenshuis

AMSTERDAM - Vooroordelen over studentencorpsen kloppen. Twee Amsterdamse studentenverenigingen hebben het onder de eigen leden onderzocht. Wat blijkt: corpsballen en -ballerina's drinken veel, stemmen op de VVD en een groot deel van hen denkt onder de leden een partner te vinden. Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen harder studeren dan mannen. Gelukkig blijken er ook onware vooroordelen te bestaan. De Amsterdamse corpsbal gebruikt niet of nauwelijks harddrugs, maar kan een jointje wel waarderen. (Folia)

GRONINGEN - Gevoelens van eenzaamheid, branderige ogen, depressiviteit, slaaptekort, rsi-klachten. En dit allemaal door de internetaansluiting op de studentenkamer van een b?ta- of gammastudent. Maar het grootste risico op internetverslaving lopen thuiswonende, eenzame studenten van het mannelijk geslacht met een laag zelfbeeld. Sociologiestudente Y. Wegdam enqu?teerde 874 studenten over hun internetgedrag. Wegdam karakteriseert ??n op de twintig studenten als een excessief internetgebruiker met meer dan zestien uur per week. Hoe meer uren iemand internet, des te eenzamer hij zich voelt en hoe meer fysieke klachten er optreden. Wegdam adviseert om het internetgebruik van studenten nauwlettend te volgen en voorlichting te geven. En een zelf-test voor de bezorgde internetter. (Mare)

UTRECHT - Een kooiconstructie om beamers in collegezalen 'hufterproof' te maken. Ja, ook in Utrecht zijn dieven actief. Vooral de kostbare beamers zijn populair. Er staan dan ook dertig van deze apparaten op de wachtlijst voor zo'n beschermend harnas. Volgens gebouwbeheerder Mink gaat het niet om gauwdieven, maar om een criminele organisatie die de beamers professioneel ontvreemdt. De dieven moeten ook over acrobatische vermogens beschikken, stelt Mink. Veel beamers zijn bijvoorbeeld tijdens een pauze van het plafond gehaald. "Ze moeten op elkaar hebben gestaan." (U-blad) | E.T.