Nieuws - 20 juni 2002

Buitenshuis

GRONINGEN - Psychologiestudenten hebben twee kamers van de universiteit gekraakt, omdat de ruimte voor hun vereniging te klein werd. De gelijkenis met de historische universiteitsbezettingen is gering. De universiteit heeft de studenten voorzien van een internetverbinding en telefoon, de studenten gaan aan het einde van de dag weg en komen er de volgende morgen weer ongehinderd naar binnen. "Iedereen vindt het leuk dat er weer eens wat gebeurt", aldus de vereniging. (UK)

LEIDEN - De aanspreekvorm 'U' is nog lang niet uitgestorven. Dat zegt de Leidse promovenda Hanny Vermaas, die onderzocht wanneer Nederlanders door de eeuwen heen mensen aanspraken met 'Je' en wanneer met 'U'. Haar conclusie: 'U' was vroeger een beleefdheidsfrase, maar beleefdheid sterft uit. Tegenwoordig reserveren we 'U' voor mensen waar we geen verbintenis mee voelen. 'U' gebruiken we steeds meer om distantie uit te drukken. En distantie hebben we in onze onbeleefde samenleving nog volop. (Mare)

AMSTERDAM - Een student overgiet zichzelf met benzine en strijkt een lucifer af. Daarna wordt het beeld zwart en verschijnt de tekst 'Je kunt ook gewoon stemmen'. Met dat promofilmpje, dat is vertoond in de mensa's van de Universiteit van Amsterdam, probeerde de centrale campagne commissie studenten over te halen om te stemmen voor de studentenraden. Die waren er zelf niet altijd van gecharmeerd. Sommigen vonden het filmpje te ver gaan. De raad van het Academisch Medisch Centrum stond tenslotte 'sceptisch' tegenover de gefingeerde zelfverbranding. (Folia)

UTRECHT - Meer dan de helft van de zesdejaars in Utrecht heeft last van RSI, ontdekte studentenonderzoeksbureau Argos. Bij de eerstejaars heeft al 35 procent last van schouders en rug, en naarmate hun studie vordert verergeren de klachten. Volgens de studenten zijn de belabberde voorzieningen de oorzaak van de klachten. Het Utrechts college van bestuur noemt de uitkomsten 'alarmerend', en zal een nog onbekend bedrag uittrekken voor verbetering. (U-Blad)

MAASTRICHT - De studentenverkiezingen in Maastricht zijn teleurstellend verlopen. Slechts 8 procent van de elfduizend studenten heeft zijn stem voor de universiteitsraad uitgebracht. Volgens de universiteitskrant viel het eigenlijk nog wel mee. "De opkomst was minder dramatisch dan vorig jaar", aldus het weekblad. (Observant) | W.K.