Nieuws - 14 maart 2002

Buitenshuis

LEIDEN - De film Lord of the rings kan de Leidse Tolkienkenner Bart Veldhoen niet bekoren. "Een knieval voor het bioscooppubliek", vindt hij. "Het oogt schitterend, maar het is te realistisch, te weinig symbolisch." De film stelt volgens hem ten onrechte het menselijk drama centraal, Veldhoen mist de symboliek die het werk van Tolkien kenmerkt. De Engelse medi?vist Tolkien stopte veel wetenschappelijke kennis in zijn werk. De namen van de twaalf dwergen uit De Hobbit zijn bijvoorbeeld afgeleid van de Noorse heldensage Edda. (Mare)

TWENTE - Donald Duck, Tubantia, Kijk en Yes (meisjes) vormen het favoriete leesvoer van eerstejaarsstudenten van de Universiteit Twente. Yorin is de populairste tv-zender, Radio 538 het meest beluisterde radiostation. Dat blijkt uit een onderzoekje van de universiteit. De meeste studenten van de UT komen uit Overijssel en Gelderland. Naast hun studie werken de eerstejaars negen uur per week, besteden zij 7,2 uur aan uitgaan en 4,7 uur aan sport. (UT-Nieuws)

GRONINGEN - Ze waren nog gewaarschuwd: je mag mensen best volgen om te kijken hoe ze reageren, maar doe het niet 's avonds. Toch wilden Groningse studenten psychologie het wel eens proberen. Als practicumproef volgden ze een aantal nietsvermoedende passanten. Ten minste ??n proefkonijn kon het experiment niet waarderen en waarschuwde de politie. "Ze voelde zich heftig bedreigd. En haar vriend bleek nogal opvliegend, die heeft later allemaal stappen ondernomen", zei de docent van het practicum tegen het Gronings universiteitsblad. Het is niet de eerste keer dat het practicum voor ophef zorgt. Twee jaar geleden ging een student bewegingsloos op straat liggen. Een alerte passant belde de politie om te melden dat er een moord was gepleegd. (UK)

UTRECHT - Het boek Discours de la methode waarin Ren? Descartes zijn wereldberoemde uitspraak Ik denk dus ik besta deed, verkocht voor geen meter. Descartes liet 1500 boeken drukken, maar moest na een poosje een groot deel van de oplage terugkopen van de drukker omdat er nauwelijks vraag naar was. Dat ontdekte een Utrechtse promovendus in de correspondentie van de beroemde filosoof. Inmiddels is er overigens w?l vraag naar het boek, voor een eerste druk moet je nu meer dan honderdduizend euro neertellen. (U-blad)

NIJMEGEN - De - nu nog - Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) worstelt met de K. De meeste hoogleraren willen af van het predikaat 'katholiek'. Uit een enqu?te bleek dat bijna de helft van de hoogleraren graag ziet dat de universiteit verder gaat onder de neutrale naam Universiteit Nijmegen. Een derde is wel gehecht aan de K. Andere opties krijgen minder steun, Keizer Kareluniversiteit heeft de voorkeur van dertien procent van de hoogleraren, Radbouduniversiteit van drie?nhalf. De universiteit Tilburg schrapte onlangs de K al uit de naam. (VOX)