Nieuws - 20 december 2001

Buitenshuis

GRONINGEN - De Groningse rector magnificus en studentenvakbond LSVb nemen het op voor een Wit-Russische studente die na een bezoek aan Nederland van haar universiteit is gestuurd. Een groep Wit-Russische studenten bracht vorige maand een bezoek aan de Groningse studentenbond. E?n van de studenten kreeg bij terugkeer te horen dat ze haar studie niet mocht hervatten. Studenten mogen in Wit-Rusland niet zonder toestemming naar het buitenland reizen. De studente had zich daarom ziek gemeld. Toen de universiteit hoorde dat ze in Nederland verbleef, is zij uitgeschreven. De Groningse rector en de LSVb hebben bij de universiteit van Gomel geprotesteerd tegen de uitsluiting. Studentenorganisaties hebben het lastig in de dictatuur tussen Rusland en Polen. De overheid verbood onlangs een aantal studentenorganisaties. (UK)

UTRECHT - Het Utrechtse Educatorium, ontworpen door toparchitect Rem Koolhaas, is in trek bij filmers. Het gebouw figureert onder andere in het spotje van Achmea 'Henk de WAO'er'. Eerder liepen de dikke mannetjes van Bol.com rond in het gebouw. De beheerder van het gebouw krijgt regelmatig verzoeken van filmploegen. Een verzoek van een filmcrew die een thriller wilde opnemen, legde zij naast zich neer. "Een moord in de lift van het Educatorium, nee liever niet." Ook een autofabrikant die een deel van de pui wilde slopen om auto's naar binnen te rijden ving bot. (U-blad)

DELFT - Delftse studenten vinden dat ze te lang moeten wachten op de uitslagen van hun tentamens. Maar liefst 66 procent van de TU-studenten ergert zich volgens een enqu?te van het Nipo aan het lange wachten. De studenten klaagden al eerder en de universiteit probeert het probleem aan te pakken, maar tot nu toe blijkbaar zonder veel succes. De technische universiteit kreeg een 7,1 voor haar opleidingen. (Delta)

EINDHOVEN - Het gat van zeven miljoen gulden in de begroting dat Eindhovense studenten een paar weken geleden ontdekten, heeft de financi?le man van het college van bestuur de kop gekost. Collegelid Te Beest heeft zijn ontslag ingediend nadat de universiteitsraad zijn begroting had afgekeurd. (HOP)

VELP - De dreigende korting op de agrarische hogescholen is van de baan. Minister Brinkhorst heeft een eerder plan om de vijf hogescholen met vijf miljoen gulden te korten ingetrokken. Onduidelijk is of het hao op langere termijn de bezuinigingen ook kan ontlopen. Brinkhorst heeft de indruk dat het hao wordt overgefinancierd. (Larenstein Nieuws) | K.V.