Nieuws - 30 augustus 2001

Buitenshuis

AMSTERDAM - Een slimme student kan in Amsterdam binnen een week een kamer vinden, meldt Ad Valvas, het weekblad van de Vrije Universiteit. Een redactrice van het blad vond vermomd als eerstejaars Nederlands binnen zes dagen een ruime lichte kamer voor zeshonderd gulden per maand. Belangrijkste voordeel van de kamer: huisbaas Nico is slaapkamerongevaarlijk; hij is homo. Een advertentie leverde tien adressen op waar 'Martine' kon samenwonen met alleenstaande mannen. Drie van hen wilde betaling in natura.

DELFT - De Technische Universiteit Delft kiest voor excellent fundamenteel onderzoek. Goed onderwijs is volgens een nota een afgeleide van het onderzoek. Dat staat in een concept van het nieuwe strategisch plan van de universiteit. Ieder vakgebied moet tot de wereldtop gaan behoren. Het college van bestuur gaat per vakgebied criteria opstellen om te toetsen of de Delftenaren werkelijk tot de wereldtop behoren. "Onderzoek is wat ons onderscheidt van het hbo, daar hangt onze reputatie van af", licht collegevoorzitter De Voogd toe. De Delftse studentenraad vindt dat het bestuur het onderwijs onderwaardeert.

TWENTE - De stichting studentenhuisvesting Drienerlo wil een nieuwe studentenflat bouwen op de campus van de universiteit Twente. Het nieuwe complex gaat 250 kamers tellen. Honderdvijftig daarvan zijn bedoeld voor buitenlandse studenten, honderd voor Nederlandse. Het nieuwe complex moet af zijn voordat een aantal oude flats wordt gesloopt. De Twentse studentenhuisvesting wil de komende jaren haar bestand met zo'n duizend kamers uitbreiden.

GRONINGEN - Acht astronomen van de universiteit van Groningen zijn door de internationale astronomische unie ge?erd door hun naam te verbinden aan een planeto?de. Planeto?den zijn rotsblokken met een diameter van tien tot enige honderden kilometers die tussen Mars en Jupiter hun baantjes om de zon trekken. Per jaar krijgen ongeveer honderd planeto?den een naam. Eerder werden rotsblokken vernoemd naar de Nederlandse Nobelprijswinnaars Van 't Hooft en Veldman.