Nieuws - 1 januari 1970

Buitenlandse werknemers nu wel verzekerd

Werknemers van Wageningen UR die van buiten de EU afkomstig zijn, kunnen zich nu wel verzekeren tegen ziektekosten. Tot vorige week was dat een probleem. Vorige week bereikte de stafafdeling Human Resource Management (HRM) van Wageningen UR hierover echter een akkoord met zorgverzekeraar VGZ.

Tot vorige week konden werknemers van buiten de EU zich niet verzekeren tegen ziektekosten, zolang ze niet beschikten over een geldige verblijfsvergunning. Maar die vergunning kregen ze niet bij de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND), zolang ze geen ziektekostenverzekering hadden afgesloten. Die impasse wordt nu doorbroken doordat huisverzekeraar VGZ voor deze werknemers een intentieverklaring afgeeft. Daarmee kunnen ze bij de IND een verblijfsvergunning aanvragen. Wanneer die binnen is worden ze door VGZ met terugwerkende kracht verzekerd.
Om voor de intentieverklaring in aanmerking te komen moet de aanvraag wel via de vaste tussenpersoon lopen, aldus Jane Wessels van HRM.
De werknemers van Plant Research International die recentelijk tegen het probleem aanliepen, zijn vorige week met terugwerkende kracht verzekerd. / JH