Nieuws - 1 januari 1970

Brand door vuil achter koelkast

De poederblusser die standaard op de afdeling hangt, heeft zondagavond 10 oktober zijn dienst bewezen. Een bewoner van de Haarweg heeft daarmee een brand in zijn afdelingskeuken geblust. De keuken is zwartgeblakerd.

Bewoner Sander van Delden was zondagavond met vrienden op het dakterras een vuurtje aan het stoken in een vuurkorf, toen een huisgenoot ineens riep dat er brand was in de keuken. Van Delden besloot de brand met de aanwezige poederblusser te blussen. Het stond toen al zwart van de rook. ‘Op het moment zelf was ik heel rustig. Maar toen ik na afloop beneden stond, stond ik wel even te trillen op mijn benen.’
De gewaarschuwde brandweer constateerde dat de brand in een stekkerdoos achter de koelkast was ontstaan. Deze zou zijn warmgelopen doordat er diverse elektrische apparaten met groot vermogen waren aangesloten op dezelfde doos. Door het ophopen van vuil achter de koelkast, waaronder doosjes lucifers, kon uiteindelijk brand ontstaan. De conclusie van de brandweer verbaast Van Delden. ‘We maken de keuken ieder half jaar helemaal schoon, ook achter de koelkast. En alleen de magnetron en de koelkast stonden op dat stopcontact. Misschien is het wel kortsluiting geweest.’ De gang was overigens volgens de voorschriften vrij van obstakels. ‘En de brandweer zei dat een kleine vuurkorf op het dakterras kon’, aldus Van Delden.
Hij is niet blij met berichten in de Gelderlander waarin staat dat de schade mogelijk op de bewoners worden verhaald. ‘Daar hebben wij niks over gehoord. De SSHW handelt de zaak goed af en er is al begonnen met het schoonmaken van de keuken.’ Onderdirecteur Jan Harkema van de SSHW legt uit dat de zaak wordt overgelaten aan de verzekering. Hij acht de kans inderdaad klein dat de schade op de bewoners wordt verhaald.
De getroffen Haarwegbewoners kunnen gelukkig in de tussentijd bij ‘zat mensen’ terecht om te koken of eten. Van Delden heeft nog wel de tip om eens te kijken hoe je een dergelijke blusser moet gebruiken. ‘Als je keuken in brand staat ga je dat niet nog eens rustig lezen. Maar ik zag gelukkig snel hoe het moest.’ / YdH