Nieuws - 22 november 2001

Bosbeheerstudenten ontevreden over collegebarak

Bosbeheerstudenten ontevreden over collegebarak

"Niet van deze tijd", noemen de studenten Bos- en Natuurbeheer het, de houten barak van DLO aan de Mansholtlaan waar ze college moeten volgen en waar een paar 286 pc's voor ze staan opgesteld. De studievereniging Bos- en Natuurbeheer heeft al een klachtenbrief gestuurd naar de opleidingscommissie.

"Het is een oud houten noodgebouw. Gehorig, en de deur zit in principe op slot. Het komt nog wel eens voor dat de docent geen sleutel heeft en het college gewoon niet doorgaat", zegt student Freek Rensen.

De meeste colleges voor de eerste- en tweedejaars Bos- en Natuurbeheer worden gegeven in de barak. Dit is het gevolg van het ruimtegebrek in het gebouw van Alterra. Hier zitten de leerstoelgroepen Bos- en Natuurbeleid en Bosecologie en Bosbeheer, die het meeste onderwijs verzorgen voor de studie Bos- en Natuurbeheer.

Veel studenten kijken met heimwee terug naar de tijd dat de colleges nog werden gegeven in Hinkeloord aan de Generaal Foulkesweg. Hier was ook niet bijzonder veel ruimte, maar het zag er prestigieuzer uit en alles zat tenminste onder ??n dak: de docenten, de administratie en de collegeruimtes. Rensen: "Het is vreemd dat nu niet alles in hetzelfde gebouw zit. Ook ziet het ernaar uit dat je straks een pasje nodig hebt om Alterra binnen te komen. Dit vergroot de bereikbaarheid natuurlijk niet."

Volgens studieco?rdinator dr Jan den Ouden van de leerstoelgroep Bosecologie en Bosbeheer is het wachten op het nieuwe onderwijsgebouw dat tegenover Alterra moet komen. Dit kan nog wel een aantal jaren duren. Hij wijst er verder op dat de onderwijsbarak aan de Mansholtlaan niet uitgerust kan worden met moderne computers aangezien de ruimte zeer inbraakgevoelig is. "En wat betreft het pasjessysteem: er worden in het Alterragebouw regelmatig laptops en dergelijke gestolen, dus het zou in dat opzicht wel handig zijn. Maar als de studenten niet meer vrijelijk in en uit kunnen lopen, is het geen openbaar gebouw meer. Ik zou dit een grote achteruitgang vinden. Je moet openlijk bereikbaar zijn en het gebouw moet leven", aldus Den Ouden. | H.B.