Nieuws - 12 mei 2011

Borrelnootjes

Ik ben gek op kleine nietszeggende onderzoekjes. Zo las ik in De Pers dat rechters milder oordelen na een eetpauze en dat je na het eten van borrelnootjes echt gelukkiger wordt.

26-Stijn-5993.jpg
Waar zulk onderzoek vandaan komt? Geen idee. Of het onderzoek correct is uitgevoerd? Het kan me niet eens wat schelen. Ik ben een leuk weetje wijzer en bovendien heeft het onderzoek geen gevolgen voor me.
Eerlijk gezegd beschouw ik onze vakevaluaties ook als klein en nietszeggend. Meestal herinner ik me die enquête net op tijd en vul ik 'm halsoverkop - voor, na, of zelfs tijdens de maaltijd - in. Hup daar gaat ie:  'Wat is je algemene waardering van dit vak?' Tja, we zijn vaak op excursie geweest en de lessen waren erg praktisch. Dus nou, dat zijn wel 5 uit 5 (net na de borrelnootjes) punten. Maar dat andere beleidsvak. Pff, dat was lastig, er waren geen excursies en we moesten nog administratiekosten betalen ook. Maar ja, kun je dat meetellen? Eigenlijk niet hè. Dat andere vak had ik een 4 (opnieuw honger) gegeven, toch? Weet je wat, dan ik doe hier ook een 4.
Echt vergelijkbaar zijn de evaluatieresultaten niet. Het ene vak wordt ingevuld door 27 deelnemers, terwijl een ander vak het met een steekproef van 9 moet doen. Studenten zijn daarbij natuurlijk niet random aan een vak toegewezen. Toch gebruikt Wageningen Universiteit de gegevens in docentbeoordelingen. Nu is het voor mij als natuurbeheerder sowieso al counterintuïtief om de succesvolsten meer te geven. Alsof je houtduiven gaat bijvoeren en grutto's afschiet ('Eigen schuld grutto, had je maar een beter broedsucces moeten hebben'). Maar dit?
Hoe is het mogelijk dat een universiteit - waar je nota bene leert hoe onderzoek eruit moet zien - hier haar vakbonussen (1 miljoen in totaal) op uitkeert? En daarbij, als student ben je natuurlijk ook belanghebbend. Wat als dat beleidsvak van mij vorig jaar excellent was beoordeeld? Misschien waren die administratiekosten dan helemaal niet nodig geweest en was er geld voor een extra college. Dus mijn advies: koop eerst een zak borrelnootjes en vul daarna pas je vakevaluatie in.  Stijn van Gils