Nieuws - 26 januari 2012

Borrelen voor business

Honderdste editie van Wagenings Business Café.

7-business-cafe.jpg
Het Wagenings Business Café dat maandelijk plaats vindt in Hotel De Wereld beleefde eind januari zijn honderste editie. Een van de bezoekers is Wim Jongen, voormalig directeur van Wageningen Business Generator. Hij roemt het café als een waardevolle plek om in contact te komen met Wageningse onderzoekers die een spin-off bedrijfje willen oprichten.
Jongen staat te praten met Paul van Helvert, de octrooideskundige van Wageningen UR. 'Vandaag wil ik vier mensen spreken', zegt hij. Het gaat om een collega van Wageningen UR, de oprichter van een bedrijfje, een octrooigemachtigde en de notaris. Die heb je allemaal nodig om een business case af te ronden. Hier worden geen deals gemaakt, maar wel globaal besproken, zegt Van Helvert. 'Maar er zijn ook deals afgeketst in het cafe.'
Balletjes opgooien
Jeff Gielen, directeur van Kadans Biofacilities, loopt langs. Kennisbedrijfjes moeten huisvesting hebben en daar zorgt Gielen voor. Ook Hans Dons, hoogleraar Entrepreneurship in Life Sciences en beoordelaar van businessplannen, is er. Tout valoriserend Wageningen komt graag een wijntje drinken. Balletjes opgooien, even afstemmen, waarbij je nooit aan iemand vast zit.
Jongedames zijn er ook. Twee medewerkers van communicatiebureau Voorheen de Toekomst, komen naar eigen zeggen om de contacten met bestaande klanten te onderhouden. VdT doet veel werk voor Wageningse kennisbedrijfjes. 'Tachtig procent van onze klanten komt hier'. Oprichter Arie de Groot van VdT gaat er prat op dat hij 98 van de 100 Business Cafe's heeft bijgewoond en dat blijkt te lonen. Even later loop ik een starter tegen het lijf die voor zijn kaartjes en website in zee is gegaan met VdT.
Studenten
Gastvrouw Anneke Roes komt me een wijntje aanbieden. Ze organiseert de cafés en werkt bij StartLife, dat ondernemerschap stimuleert bij Wageningse studenten. Die lopen hier ook rond. Studenten kunnen hier kennis opdoen wat er komt kijken bij ondernemen en kruiwagens spreken, legt Roes uit. Tip voor nieuwkomers: vertel aan Anneke wat je wilt, informeer wie er zijn en laat je koppelen.